Доц. Димитров: “Сиела” съди ЦИК за 42 млн.лв заради машините

Доц. Димитър Димитров

"Сиела" ще съди ЦИК за 42 млн.лева. Това е за трите поредни избора предната година. Това заяви за "Нова Нюз" доц. Димитър Димитров, който е зам.-председател на ЦИК.

"Смартматик" има претенции, че притежава правата върху софтуера, като доц. Димитров е на мнение, че те са уредени, а според фирмата – не. 
По думите му до момента не е имало проблем с машините, освен при случай от 2019 г. със "Сиела Норма".

Той обясни,че софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, потвърждават се и чак тогава се гласува. Също така подчерта, че ако се разреши смесен вот, "Демократична България" ще се окажат с 1% по-нисък резултат, защото ще влязат 200 000 нови избиратели.
"Функционалността ще бъде същата и както досега, ще се разпечатва разписка. Само че комисиите, които ги броят, ще вземат разпечатка и ще впишат данните в протокола. Когато го подпишат, те създават документ, с който удостоверяват изборния резултат. Твърденията на ДБ, че машините са скъпи принтери са частично безсмислени", смята доц. Димитров. 
Той смята, че хартиеният вот ще промени гласовете за "Продължаваме промяната" и "Демократична България". "Ще гласувам на хартия, но чисто демонстративно, защото всички трябва да имат достъп до изразяване на волята си чрез гласуване. Гласуването с машини понижава значително избирателната активност. Поне 3-4% повече от 39%-те щеше да е тя, ако имаше и хартиен вот", обясни доц. Димитров.

Според заместник-председателя на ЦИК досега от закупуването на първите машини са похарчени около 100 млн. лева, които са отишли за поддръжка, обновяване и съхранение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст