Представят план за приключване на дейностите по интерконектора с Гърция

Министерски съвет Иван Шишков

Три допълнителни етапа от проекта за строителството на интерконектора България – Гърция трябва да бъдат довършени, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти.

Днес той проведе среща с представители на проектната българо-гръцка компания "Ай Си Джи Би", на която присъства и изпълнителният директор на дружеството от българска страна Теодора Георгиева.

"Резервен комуникационен оптичен кабел, който е в напреднала фаза, може да бъде въведен в експлоатация още в началото на следващата година", каза Шишков.

"Другите два етапа са изграждането на основен път до измервателната станция в Стара Загора, както и извършване на противоерозионни мерки по цялата дължина на трасето", допълни още регионалният министър.

Той припомни, че основната част от проекта – пускането в експлоатация на газопровода България – Гърция, е завършена още на 1 октомври, когато по трасето потече газ от Азербайджан.

Шишков уточни, че е инциирал срещата с цел да се съобщи кога и как ще бъдат завършени посочените части от цялостния проект. По думите му срещата е била много ползотворна.

На въпрос кога се очаква работата по всички останали части да приключи, Шишков посочи, че другата седмица ще се проведе нова среща със строителя (гръцката компания "Авакс") и тогава ще може да се говори по-конкретно.

Министърът каза, че най-големи по обем ще бъдат дейностите, свързани с противоерозионна защита на проекта, които ще включват различни мероприятия по укрепването на трасето по цялата му дължина и най-вече там, където има водни участъци.

Регионалният министър каза още, че след усилията проектът да влезе в експлоатация в срок и газът да потече от 1 октомври, е имало известно отпускане, което сега ще бъде наваксано.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST