ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите гласуват промените в Изборния кодекс

Парламент Пленарна зала

В рамките на днешния ден предстои депутатите да разгледат промените в Изборния кодекс. Влизането им за обсъждане в пленарната зала е подкрепено от пет от политическите сили в парламента. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Също така днес на второто четене ще бъдат обсъдени и промените в Закона за опазване на околната среда. Програмата за работа на народните представители включва и изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор IV в частта му, преминаваща през територията на Република България в участъка Видин – Кулата, автомагистрала "Хемус" и автомагистрала "Черно море". 

Очаква се и депутатите да изслушат директора на НЕЛК Кънчо Райчев относно проблеми на хората с увреждания в работата на ТЕЛК и НЕЛК.

Припомняме, че през миналата седмица правната комисия разгледа на второ четене промени в изборните правила, с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина. Връщането ѝ стана повод за много сътресения между парламентарните групи, а от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" излязоха на протест.

Правната комисия прие предложенията да няма многомандатен изборен район извън страната, за откриването на избирателни секции в чужбина да са необходими 100 заявления вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно заседание на правната комисия, което започна следобед на миналата сряда (16 ноември) и продължи около 18 часа.

В четвъртък (15 ноември) миналата седмица от "Продължаваме Промяната" дори напуснаха пленарната зала, като преди това излязоха с декларация срещу приетите в комисията промени в Изборния кодекс. В същия ден "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" призоваха БСП да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс и разговорът за изборния процес да започне публично и на чисто. От БСП обаче отговориха с декларация, че не приемат диалог с ултиматум и няма да оттеглят законопроекта си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст