Един метод на гласуване бива политизиран до крайност

Даниел Стефанов

"Хартиено гласуване не означава винаги контролиран вот, а машинно гласуване не означава фалшификация на вота. И двата метода на гласуване могат да бъдат много добре направени, ако искаме".

Това заяви пред БНР Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт.

По думите му това, което днес се наблюдава в пленарната зала на парламента, не дава повод за оптимистични изводи.

"Ако човек гледа такива заседания на Народното събрание, се чуди дали има смисъл да гласува и дали гласът му, ако гласува, ще бъде коректно отчетен. … Един метод на гласуване бива политизиран до крайност, която най-вероятно ще се отрази върху общото ни доверие и отношение към изборния процес. И двете страни са се вгледали в своите позиции и не искат да постигнат компромис, а това вглеждане е на базата на тежко политизиране", поясни той.

Стефанов подчерта, че ако заседанията на парламента и напред протичат като днешното, няма смисъл да му се дава време, защото няма да свърши това, за което му се дава време с начина, по който президентът провежда процедурата по консултации с парламентарните партии.

"Ако Румен Радев беше стриктно изпълнявал Конституцията и беше задал кратки срокове, вероятно трябваше да отидем на избори малко преди Коледа, което е абсурдно", каза експертът.

По думите на политолога правителство на малцинството с плаващи мнозинства може да съществува само при добър диалог в парламента.

"При такъв изострен диалог, дори и да се състави правителство на малцинството (каквато заявка направиха в сряда ПП и ДБ – б.р.), то ще просъществува около седмица", допълни Стефанов.

Според него няма ясен път напред нито от първия мандатоносител – ГЕРБ-СДС, нито от втория – "Продължаваме промяната". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст