ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР е подслушвало 24 гранични полицаи заради съмнение за трафик

Иван Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви в парламента днес, че във връзка с проверка на дирекция "Вътрешна сигурност" за участие на служители от "Гранична полиция" в трафика на нелегални мигранти, са били поискани и получени 24 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. Данните бяха изнесени на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, на която депутати изслушват Демерджиев. "След встъпването ми в длъжност, като министър обърнах особено внимание на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тя се занимава с порочните практики в системата. Дадени са разрешения за използване на 24 специални разузнавателни средства, в резултат на което бяха сменени някои директори в „Гранична полиция“, факт са и редица успешни реализации“, заяви вътрешният министър.

До момента са заведени общо 3824 досъдебни производства, свързани с трафика на мигранти. Едва 158 са ефективните наказания или само 5% от случаите, разкри Демерджиев. Вътрешният министър отчете, че залавянето на трафикантите става все по-трудно, защото те стават по-изобретателни. Освен това, заловените трафиканти често биват освобождавани от съда на другия ден. Той разкри, че налагането на парична глоба не е достатъчна мярка, тъй като тези хора продължават с криминалните си деяния, след като бъдат освободени. Наблюдава се и друга тенденция – трафиканти от цяла Европа идват у нас, за да вършат престъпната си дейност и даде пример със случая със скъпия автомобил, използван на трафик на мигранти.

Демерджиев настоя за техническото обезпечаване на служителите от "Гранична полиция", за да се гарантира сигурността им, а и да се подобри дейността им. За тази цел, освен от ЕС, се налага да се отдели финансов ресурс и от държавния бюджет. "Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме“, уточни той. Освен това Демерджиев поиска промени в законодателството, така че да се завишат наказанията за този род престъпления.

„За нас е важно, когато изискваме от нашите служители да пазят външната граница на ЕС, те да са добре обезпечени, най-малкото като колегите си от Фронтекс, с които работят заедно“, подчерта вътрешният министър.

Той коментира оградите по гръцката и българо-турската граници. "Гръцкото и българското преградно съоръжение на границите са несравними. Многократно обсъждаме с експертите да се сложат някакви сензори, тъй като то е лесно преодолимо и не успява дори да забави мигрантите. Вследствие на комуникацията и взаимодействието с турската страна, натискът на мигрантите намаля значително", разкри Демерджиев. Доскоро опитите за преминаване на границата са били около 1600 дневно, докато сега са около 400, разкри той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст