ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСИ: Самоопределящите се като турци и роми леко намаляват

роми

Българските гражадни, самоопределящи се като роми и като турци, са намалели слабо в сравенине с преброяването преди десет години. При миналогодишното преброяване като роми са се определили 4.4 процента, което е спад с половин процентен пункт. Почти с толкова е спаднал и процентът на причислилите себе си към турския етнос и те са 8.4 на сто от населението, обяви председателят на Националния статистически институт Атанас Атанасов. 

"Тези резултати включват майчин език, етнос, вероизповедание, които се събират само по време на преброяване, тоест веднъж на 10 години. Това, което е важно да отбележим е, че данните регистрират как хората се самоопределят", посочи Атанасов.

Ромите са 266 720, турците 508 378 по данните от преброяването. Числата са според това как се самоопределят гражданите.

За последните 10 години преди преброяването от септември 2021 г. и предходното през 2011 г. делът на ромското население у нас е намалял с половин процентен пункт – до 4,4% и като роми сега се самоопределят 266 720 български граждани. Турската етническа група е 508 378 граждани. Представлява 8,4% от население и за десет години делът й намалява с 0,4 процентни пункта.

Като българи са се определили 5 118 494 граждани. За десет години делът им от цялото население е намалял с 0,2 процентни пункта, съобщи НСИ.

Според последното преброяване са се увеличили дяловете на хората, които не са пожелали да се определят по етнос, и на тези, които са посочили, че са друг етнос.

У нас има и 79 006 граждани, т.е. 1,3% от населението, от други етнически групи, а 15 746 не са пожелали да отговорят на въпроса за етническа принадлежност, показват окончателните данни.

Делът на ромското население от 4,4% и на практика не се е променил особено още от 1900 г. насам, когато пак е бил толкова. Нарастване на дела на циганите у нас има само в годините на социализма, но после отново намалява до сегашния си дял.

Турското население живее в по-голямата си част в селата, и то главно в пет области – Кърджали, Разград, Търговище, Силистра и Шумен. Малко над половината от циганите живеят в градовете, където живеят и над 72% от етническите българи.

Има обаче драстична разлика във възрастовия състав между трите основни етнически групи, като ромската е най-млада. 26,6% от хората, самоопределили се като роми, са на възраст между 0 и 14 години, докато при турската етническа група на тази възраст са двойно по-малко – 13,8%. Сред българите хората във възрастовата група 0-14 години са още по-малко – 12%.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст