“Теклас” откри нов завод за авточасти за над 20 млн. лв. във Враца

Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България, участваха в официалната церемония по откриването на нов завод за автомобилни компоненти във Враца.

Водещата компанията в тази сфера „Теклас“ изгради шестия си завод в България. Тя е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и плacтмacoви издeлия зa нaй-гoлeмитe aвтoмoбилocтpoители, включително и на сегменти за електро- и хибридни автомобили. Инвестицията в завода във Враца е в размер на над 20 млн. лв., а разкритите работни места са 300, с тенденция да се увеличават през следващите години.

По време на обиколката на завода и роботизирания склад бяха разгледани авточастите, които се произвеждат там и автоматизираните линии на предприятието. Направена беше демонстрация на робот AGV и иновативни технологии, които се използват по време на производствения процес.

Министър Пулев поздрави за стотиците открити нови работни места за жителите на Враца и региона. „Северозападна България има нужда именно от такива инвеститори като вас“, каза Пулев. Той подчерта пред директорите на компанията, че Министерството на иновациите и растежа работи за насърчаване на инвестициите именно в технологични и иновативни производства.

Компанията е получила общо четири сертификата за инвестиция клас "А" от Българската агенция за инвестииции към Министерството на иновациите и растежа (през 2016, 2017, 2019 и 2021 г.) по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на заводите в Кърджали, Крумовград и Враца. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти до момента е около 50 млн. лева. Два от сертификатите са именно за завода във Враца.

По първата процедура „Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост са подадени 50 проектни предложения от област Враца за общо над 27 млн. лв., информира министър Пулев. В момента е отворена втората мярка за „ИКТ решения и киберсигурност“, която е с бюджет 30.6 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *