ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Туитър” закрил офиса си в Брюксел

свят

"Туитър" разформирова целия си брюкселски офис – акт, който повдига сериозни опасения сред официални представители на Европейския съюз, че социалната медийна платформа няма да се съобразява с новите строги правила за контролиране на съдържанието онлайн. 

Юлия Мозер и Дарио Ла Наса, които са отговаряли за цифровата политика на "Туитър" в Европа, са напуснали компанията през миналата седмица, твърдят пет информирани по въпроса лица. Двамата изпълнителни директори са оглавявали усилията на "Туитър" да работи съобразно изисканията на кодекса за дезинформация на ЕС и на влезлия в сила през миналата седмица Закон за дигиталните услуги, определящ нови правила за начина, по който големите технологични компании да гарантират сигурността на потребителите онлайн. 

И други ръководители в малкия, но много оживен брюкселски офис на социалната платформа, смятан за изключително важен трансмисионен канал от европейските политици, са напуснали в началото на месеца по време на мащабните уволнения на служители от новия собственик Илон Мъск, освободил близо половината фирмен персонал от 7500 души. Мозер и Ла Наса са оцелели при първите съкращения, но повече не са работили в офиса след като Мъск връчи през миналата седмица ултиматум до екипа да се придържа към "твърдата работна култура". Не е ясно дали двамата са напуснали доброволно или просто са станали безполезни.

Случващото се в Брюксел е симптоматично за глобалния тренд – от Индия до Франция, където местните директори на "Туитър" на ключови позиции за сътрудничество с официални представители на правителството, напуснаха внезапно платформата през последните седмици в резултат на повсеместните съкращения. Което пък задълбочи опасенията дали компанията ще има достатъчно опитен персонал, който да гарантира спазването на местните закони, предписващи да се следи онлайн съдържанието. Това създава сериозен потенциал за завеждане на съдебни искове и регулаторни действия срещу социалната медия. 

"Разтревожена съм от новините а уволняването на огромен брой служители на "Туитър" в Европа", коментира Вера Йоурова – заместник председател на Европейската комисия с ресор "Ценности и прозрачност", която отговаря за спазването на кодекса срещу фалшивите новини. Тя допълва, че, борбата за разкриване и за предприемане на действия срещу дезинформацията и пропагандата изисква ресурси, което е особено важно в контекста на потока от руски новини за войната в Украйна. Йоурова очаква от "Туитър" да спазва изцяло законите на ЕС, защото компанията е била много полезен партньор в борбата срещу дезинформацията и незаконната реч на омразата и това не трябва да се променя.

ЕК публикува на 24 ноември данни, показващи, че премахнатите от "Туитър" коментари, насърчаващи омразата и насилието, са намалели с 5% на годишна база. Тези проблеми възникнаха след като Мъск започна да реформира бизнеса на социалната платформа, най-вече при верификацията на идентичността на потребителите. 

Милиардерът, който през миналия месец купи "Туитър" за 44 млрд. долара, отложи възстановяването на водещата услуга "Туитър блу" докато не се постигне "високо доверие, че е спряло използването на фалшива самоличност". Първоначалните намерения на Мъск бяха да рестартира "Туитър блу" на 29 ноември. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст