ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Унипер” поиска още 25 млрд. евро държавна помощ 

пазари

Най-големият германски вносител на природен газ "Унипер" се нуждае от допълнителен капитал в размер на 25 млрд. евро от правителството, за да оцелее. Първоначалната държавна инжекция от 8 млрд. евро няма да е достатъчна, за да стабилизира компанията, посочи в официално изявление ръководството й на 23 ноември. Допълнителният капитал ще бъде набран чрез емитирането на нови акции, заявки за които ще има право да внася единствено правителството. Целта на емисията е да покрие бъдещи загуби на енергийния гигант.   

"Капиталовите мерки, договорени с германския кабинет, ще сложат край на месеците несигурност за нашата компания и за потребители", заяви главният изпълнителен директор на "Унипер" – Клаус-Дитер Маубах. Той допълва, че държавната подкрепа ще позволи на енергийното дружество да продължи да доставя природен газ на клиентите си при условията, договорени преди избухването на войната в Украйна.  

"Унипер" е една от най-едрите жертви на орязаните количества руски природен газ заради военните действия на украинска територия. В резултат на редуцираните доставки газовите котировки скочиха до нива, надхвърлящи многократно стойностите, които енергийното дружество плащаше за суровината, получавана по газопроводите от Русия. Разходите на компанията за набавяне на синьо гориво на по-скъпите пазари на едро не могът да бъдат прехвърлени изцяло на потребителите, защото Берлин отмени налога, позволяващ споделянето на тежестта от по-високите цени и го замени с ценови таван, който не помага на доставчиците.  

"Унипер" отчете чиста загуба от около 40 млрд. евро за първите девет месеца на годината, включително направените разходи за заменените количества руска суровина и очакваните бъдещи загуби. 

Германското правителство бе принудено да предприеме стъпки за национализиране на енергийния гигант до края на годината, за да спаси националния енергиен пазар от колапс. Това е една от най-решителните мерки до този момент за защита на страната от режим на електропотреблението и тъмни паузи през тази зима и в бъдеще.

Пакетът за стабилизиране на "Унипер" все още очаква одобрението на регулаторните органи, включително на Европейската комисия, с която се водят интензивни консултации, става ясно от официалното изявление на компанията. Ръководството й очаква да получи зелена светлина преди извънредното общо събрание на акционерите на 19 декември, на което те трябва да дадат съгласието си за промените.   

Берлин ще финансира спасителната операция за енергийния гигант от "специален фонд" от 200 млрд. евро, предназначен да смекчи натиска на енергийната криза върху домакинствата и бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст