ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Властите в РСМ да разкрият извършителите на стрелбата срещу българския клуб 

Министерство на външните работи Костадин Коджабашев

България очаква от властите в Република Северна Македония да предприемат всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на стрелбата срещу българския клуб „Цар Борис III" в Охрид снощи. Това заяви говорителят на външното ни министерство Костадин Коджабашев.

Страната ни осъди категорично "сериозното криминално деяние“, и не е съгласна с формулировката на властите в югозападната ни съседка, които го определиха като „вандалски акт“.

Днес беше връчена и протестна нота на посланика на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска.

"Повтарящите се примери на ескалиращо насилие от последните месеци показват на практика, че системното отсъствие на целенасочени и адекватни мерки създава усещане за безнаказаност и насърчава мултиплицирането на престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония. България очаква компетентните власти в съседната държава да предприемат незабавно всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението. Необходими са повече и сериозни последователни усилия за изпълнение на ангажиментите, свързани със защитата и гарантирането на правата на човека, които са основните критерии по пътя на присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз", каза говорителят на външното ни министерство Костадин Коджабашев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст