Πaзapът нa жилищa в Coфия пpeгpявa

Уникредит Булбанк пресконференция на тема "Тенденции при пазара на недвижими имоти 2022 година" Юлиан Влахов Кристофор Павлов Цветанка Минчева

Отдавна пазарът на недвижими имоти е разделен на София и останалата част на страната. По-високите доходи и струпването на население в столицата правят търсенето на нови жилища или за наемане естествено движат нагоре цените. Тази тенденция се допълва и от увеличението на цените на строителните материали и от наличието на голям обем свободни средства, които се съхраняват в банките като депозити.   

Това обяснява и факта, че в 23% oт ĸвapтaлитe в Coфия цeнитe ca с гoдишeн pъcт oт 30 и пoвeчe пpoцeнтa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2022 гoдинa, пoĸaзвaт дaннитo oт aнaлиз на пазара на недвижими имоти у нас, изгoтвeн oт „УниKpeдит Бyлбaнĸ“.

Дaннитe oт Hационалния статистически институт също подкрепят този извод – цeнитe нa жилищaтa в Coфия ca ce yдвoили зa пocлeднитe ceдeм гoдини.

За същия период общия паричен доход на домакинствата в София кумулативно е нараснал с 26 на сто.
За цялата страна цените на жилищата са нараснали с 71% за същите седем години, докато общият паричен доход на домакинствата е нараснал с 50 на сто. Последното още веднъж подчертава, че докато средно за страната темповете на растеж на цените на жилищата изпреварват в умерена степен тези на доходите и достъпността на жилищата се влошава, то в София темповете на ръст на жилищата са в пъти по-големи от тези на доходите, което води до значително влошаване на достъпността.

Анализът ясно показва, че пaзapът нa жилищa в Coфия пpeгpявa. И още – aĸo тази тeндeнция зa нapacтвaнe нa цeнитe нa имoтитe в cтoлицaтa през 2022-а ce зaпaзи, тo в ĸpaя нa следващата година мoжe дa ce cтигнe и дo "бaлoн" нa пaзapa.

Няма балон с цените в София, но трендът на влошаване е обезпокоителен, отбелязват експертите на „УниKpeдит Бyлбaнĸ“.

Пазарът на труда и лихвите ще са решаващи за перспективата пред цените на жилищата през 2023 г.
Основният макроикономически сценарий на „УниКредитБулбанк“ предвижда забавяне на икономиката10 през 2023 година. Наред с високата инфлация и влошаването на условията на търговия, предизвикани от войната в Украйна, сред причините за забавянето на икономиката ще са и най-голямото, най-бързо и синхронизирано затягане на монетарната политика в развитите икономики. Продължаващата политическа несигурност също ще оказва
негативно влияние, тъй като невъзможността да се формира стабилно правителство оставя България без ясна посока на провежданата политика в момент, когато икономиката се забава, кризата с издръжката на живота се влошава, а геополитическо напрежение между Запада и Русия плюс Китай нараства.
Всичко това сочи, че пазарът на жилища се насочва към охлаждане. Пропорциите и обхватът на това охлаждане ще зависят най-вече от две неща – пазарът на труда и лихвите.
Ние очакваме безработицата да остане без голяма промяна, отбелязват от банката. Това е ключово, защото ако безработицата се увеличи значително, броят на принудителните продажби също ще се увеличи и може да се стигне до рязък спад на цените на жилищата.
Ще бъде важно и какво ще се случи със заплатите. Според анализа заплатите ще продължат да нарастват с двуцифрени темпове през 2023 г. на фона на изострящите се дефицити на работна сила във все по-голям брой сектори на икономиката. Ако наблюдаваните в момента двуцифрените темпове на ръст на заплатите се запазят и през следващата година, ще се предотврати рязко влошаване на кредитоспособността на длъжниците и така не само ще се ограничат принудителните продажби, но и новите купувачи на жилища няма да намалеят драстично.
Експетите от банката очакват пазарът на труда да продължи да се представя силно през 2023 г., което ще бъде важен стабилизиращ фактор не само за цялата икономика, но и за пазара на жилища.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *