ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кибератаките – все по-често с политически, не с финансови цели

кибератака

Увеличават се кибератаките с политически цели, коментира днес Петър Кирков, директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Министерството на електронното управление и национален координатор по киберсигурност. 

Киберекспертите са установили, че от февруари тази година кибератаките са променили смисъла си – от такива, които целят предимно финансова облага, към такива с политически цели. Според Кирков типичен пример за това са DDoS атаките или т. нар. атаки за отказ от услуга, насочени срещу интернет страници на организации или публични институции. „Те са ежедневие. Една такава атака няма как да донесе финансова облага на атакуващия. Тя е насочена към блокиране на даден сайт. Не носи кой знае какви щети, но потребителите не могат да отворят сайта за определен период“, обясни той. 

„Киберсигурността не е крайна цел, а процес. Тъй като това е една от най-развиващите се области, както атаките, така и защитите са в процес на постоянно подобрение. Да, по-защитени сме от вчера, но за съжаление това не е краят и ние постоянно трябва да работим по подобряване на нашата киберзащита“, категоричен е Петър Кирков. Мерките за това са изложени в Националната стратегия по киберсигурност, която е с хоризонт до 2023 г. и затова се очаква да бъде актуализирана през следващата година. 

„Както е европейски, така и световен мащаб има огромен недостиг на специалисти, които работят в областта на киберсигурността. Това е основната причина, заради която ние търсим партньорство с университети, за да може те да започнат да произвеждат специалисти. Този процес вече е започнал. Има университети, които са фокусирали своите обучителни програми в различните области на киберсигурността. В частния сектор също се забелязва недостиг“, отбеляза Петър Кирков. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст