ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съветът на ЕС ще гласува две отделни решения за разширяването на Шенген

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

На 8 декември Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Това се посочва в дневния ред за предстоящото заседание, предаде БТА.

Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение, както и за Хърватия с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

По-рано днес вицепремиерът Иван Демерджиев изрази надежда до деня на заседанието нашата страна да постигне успех, предвид това, че три столици все още изглеждат колебливи в подкрепата си за присъединяването на България и Румъния. 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял днес в Брюксел с австрийския си колега Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединяването на България към Шенген.

"Мисля, че разговорите бяха ползотворни, в голяма степен изяснихме позициите си. Австрийците казаха, че нямат нищо против България, много добре виждат усилията ни и ги оценяват'', посочи той пред български журналисти преди началото на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, посветено на миграцията.

Той съобщи, че заедно с външния министър Николай Милков ще посети Хага в началото на следващата седмица. Там има също поредица от изключително важни разговори, поясни Демерджиев по повод изразената засега от Нидерландия липса на готовност да подкрепи нашата страна за Шенген.

Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да положим всички необходими усилия.

Вярваме, че можем да постигнем успех, заяви вицепремиерът по повод очакваното гласуване в Съвета на ЕС за разширяването на Шенген с нашата страна, Румъния и Хърватия.

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но имат изисквания, искат информация, време, дебат, трябва решение на парламента в Швеция. Досега Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви'', отбеляза вицепремиерът.

По повод миграционния натиск Демерджиев посочи, че позицията на България е, че се справя доста добре на фона на другите маршрути, където има значителен ръст. Министърът уточни, че България очаква помощ – финансова и по линия на Фронтекс с включване на сили от държавите от ЕС, които да подпомагат опазването на външните граници. 

"Нашата позиция е категорична, че усилията трябва да бъдат насочени към опазването на външните граници на ЕС и Шенген, а не по възстановяване на границите в Шенген, което е крачка назад и обезсмисля Шенгенското пространство", уточни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст