Всяка трета жена между 18 и 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор

насилие над жени

Всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. у нас е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 18 – 74 години малко под 12 процента са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни.

Това сочат данните от изследване на Националния статистически институт в периода ноември 2021 – февруари 2022 г. Изследването е проведено на принципа на доброволното участие и съгласие.

Данните от изследването сочат, че 20,5% от жените на възраст 18 – 74 г. в страната, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор.

Сред жените на възраст 30 – 44 г. относителният дял на преживелите насилие от партньор е 22.5%.

С нарастване на възрастта делът на жените, които споделят за този тип преживявания намалява до 13.9% в групата 65 – 74 години.

Почти всяка десета жена на възраст 18 – 74 г. в страната (9,5%) споделя за преживяно физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от лица в домакинството, като 6,9% са преживели физическо насилие (включително заплахи), а 2,6% – сексуално.

Данните от изследването показват, че 12,2% от жените на възраст 18 – 74 години в страната са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж през целия си професионален живот.

Резултатите от изследването показват, че 28% от жените на възраст 18 – 74 г. в детството си са преживяли физическо или емоционално насилие от един от двамата родители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *