ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двама български министри в Нидерландия заради Шенген

шенген

Двама български министри са на посещение в Нидерландия. Вътрешният министър Иван Демерджиев и външният министър Николай Милков ще проведат срещи в Хага в опит да постигнат политически пробив по темата с членството на България в Шенгенското пространство.

Нидерландия е една от страните, които се противопоставят и налагат вето на присъединяването на страната ни към Шенген.

В петък (25 ноември) Иван Дерменджиев съобщи пред медиите преди началото на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, посветено на миграцията, че е разговарял с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединяването на България към Шенген. Тогава той сподели положителното си впечатление от това, че разговорите са били ползотворни. Обясни, че австрийците са заявили, че нямат нищо против България, защото виждат, че полагаме много усилия и ги оценяват. Пред журналистите Дерменджиев обяви и за предстоящата си среща в Хага, като уточни, че на нея той ще бъде с външния министър Николай Милков и че заедно ще участват в поредица от изключително важни разговори.

Вътрешният министър добави, че комисар Йохансон го посъветвал страната ни да положи всички необходими усилия до 8 декември, за да постигне успех във връзка с очакваното гласуване в Съвета на ЕС на разширяването на Шенген с нашата страна, Румъния и Хърватия.

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но имат изисквания – искат информация, време, дебати. Очаква се и решение на парламента в Швеция, което е задължително. Досега Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви", отбеляза вицепремиерът.

По повод миграционния натиск Демерджиев посочи, че позицията на България е, че се справя доста добре на фона на другите маршрути, където има значителен ръст. Министърът уточни, че България очаква помощ – финансова и по линия на "Фронтекс" с включване на сили от държавите от ЕС, които да подпомагат опазването на външните граници.

"Нашата позиция е категорична, че усилията трябва да бъдат насочени към опазването на външните граници на ЕС и Шенген, а не по възстановяване на границите в Шенген, което е крачка назад и обезсмисля Шенгенското пространство", уточни още Демерджиев.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст