ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК не е променила “специалната отстъпка” за нас за руския петрол

европейска комисия

Европейската комисия не е променила становището си за това как България може да прилага отстъпката от санкциите на ЕС, наложени срещу вноса на руски петрол. Това заяви днес представител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на журналистически въпрос.

България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради географското си положение. Преди няколко седмици обяснихме нашето виждане и то остава непроменено. В "конструктивен контакт" сме с българските власти и трябва да изчакаме резултата, посочи говорителят. 

Припомняме, че преди близо месец говорителят на Европейската комисия Даниел Фери обяви, че България няма да може да препродава руския петрол на други страни, за чийто внос по море е получила дерогация.

Тогава стана ясно, че страната ни е изключение от ембаргото заради специфичното ѝ географско положение. Освен това бе посочено, че тя ще може да се ползва от него за ограничен период от време – до края на 2024-та година. Фери бе категоричен, че целта на дерогацията е България да бъде снабдена с петрол, а не да го препродава на други страни членки или трети държави. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст