ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ: Петков противозаконно поискал смяна на ръководството на ББР

ГЕРБ

"На 11 май 2021 година, ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР." Това заяви на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ. "В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни. В този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия. Няколко дни по-късно той развива тезата си, че голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице. Тезата се развива след това на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните отчети на БНБ обаче показват, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс", допълни тя.

"В серия интервюта след това Петков твърди, че банката не е подпомагала средни и малки предприятия, което е лъжа, защото се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 – основно малки и средни предприятия, като в бройката не се включват фирмите, подкрепени по мярката за COVID-19 – около 2000 малки предприятия. През целия месец юни Петков прави опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството", каза Сачева.

"От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на Управителния съвет да има облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС, без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана", допълни Теменужка Петкова.

"ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв срок, затова възлага на консултанти правомощието на обсъдят всички данни. Взето е решение само от Управителния съвет да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги. Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за адвокатски услуги. Ако така се държи държавен ресурс, само със спорното списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв., без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия? Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица? Това е пряка щета за българската държава", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. От партията подчертаха, че ще продължат да задават въпроси по темата на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Това, което се чу в пленарната зала в петък, го чухте всички – шокирани сме от тона между бивши партньори, неприлични предложения между тях, ултиматуми, заплахи", каза в отговор на журналистически въпрос Атанасова. Коментарът е по повод информацията, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от левицата Георги Свиленски в петък по време на пленарното заседание за машинното гласуване и кодовете за машините. Тогава се стигна до размяна на реплики, а съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че ще подаде иск срещу Свиленски. Днес Нинова отложи коментара по въпроса за следващите дни. Надяваме се институциите да установят дали са възможни подобни манипулации, посочи Атанасова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст