ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев връща спецобвинението в окръжните прокуратури

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев продължава да жалее за закритото спецправосъдие. На конференция на тема "Киберсигурност" днес Гешев отново коментира това. "Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад. Затова българската прокуратура, с ясното съзнание, че няма да е достатъчно, ще опита да възстанови специализацията във 28-те окръжни прокуратури", заяви той. 

По думите на Гешев прокурорите по места ще трябва да бъдат обучавани, за да противодействат на организирана престъпност, тероризъм, киберпрестъпност и корупция по високите етажи. "За щастие ние имаме добро взаимодействие с европейските си партньори, за да компенсираме "трагичните  законодателни експерименти", посочи още главният прокурор.

Според него закриването на специализираната прокуратура е довело до бум на престъпността, включително трафик на мигранти. "Прокуратурата остана една от малкото стабилни институции в държавата, но тя не може да спре този "бум на престъпността" без взаимодействие и без реална, качествена работа от страна на МВР и службите за сигурност", заяви Гешев.

Конференция на тема "Киберсигурност" се организира в учебната база на прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания. При откриването й освен главния прокурор, приветствия към участниците поднесоха посланикът на Великобритания Роб Диксън, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст