ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Пулев: Върховенството на закона важи и за ББР

Александър Пулев

Във връзка с изнесената публично информация, базирана на парламентарни отговори на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, за подготвян и прекратен от Управителния съвет облигационен заем от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 1 млрд. лв., Министерството на иновациите и растежа информира следното: Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана.

Решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г. То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена.

Новият състав на Надзорния съвет бе назначен от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев на 7 ноември 2022 г. и именно този състав на Надзорния съвет отказа да валидира направените по облигацията разходи. Така Надзорният съвет, по указание на министъра на иновациите и растежа, на практика е отказал да потвърди решението на Управителния съвет за прекратяване на облигационната емисия и е изискал от Управителния съвет да му бъде представена цялата информация, кореспонденция и преписка по облигационната емисия. Срокът за предоставянето на информацията от Управителния на Надзорния съвет изтича днес, 28 ноември. По указание на едноличния собственик на капитала новоназначеният Надзорен съвет следва да докладва на министър цялата информация и преписката в срок до утре, 29 ноември. На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата.

По-рано днес от ГЕРБ дадоха пресконференция, на която оповестиха отговорите, получени от министър Пулев и от които установили, че е имало решение на УС за емитиране на облигация за 1 млрд. на 19 октомври 2021г., потвърдено на 18 ноември от Надзорния съвет, но няма решение на принципала, тоест от министъра. От отговорите ставало ясно и че тази процедура е прекратена, но само с решение на УС, Надзорният съвет не е потвърдил решението му. От публичната информация на сайта на ББР и отчетите става ясно, че намерението е било облигацията да бъде емитирана второ-трето тримесечие на тази година или изобщо тя да не се състои – т.е. ръководството е обсъждало и вариант да не бъде емитирана тази емисия, съобщи Теменужка Петкова от ГЕРБ.

От партията изнесоха данни, с които разполагат за нередности в ББР по времето, когато неин принципал е бил лидерът на ПП Кирил Петков, тогава служебен министър на икономиката. И потвърдиха, че ще продължат да задават въпроси по темата на служебния министър Александър Пулев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст