ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всички въглищни централи ще отчисляват от печалбите си

Според ръководството на НЕК американските централи в комплекса “Марица изток” са сред основните виновници за негативните финансови резултати на компанията.

На днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси бе обсъждан на второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, № 48-202-01-26/01.11.22г., внесен от Министерския съвет.

По повод предложението на депутата от ДПС Петър Чобанов да бъде добавен нов параграф 10 депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че този параграф се отнася до
тема, по която от енергийната комисия и от пленарната зала са гласували правомощията да бъдат дадени на Министерския съвет.

"Това е сложна калкулация, която депутатите в Народното събрание не могат да направят", обясни Добрев. Накратко ставаше дума за това, че Министерският съвет трябва да вземе решение за начина, по който ще се приложи регламентът за облагането на свръхпечалбите.

Тази мярка ще засегне дружествата, които добиват суров нефт, природен газ, нефтопреработване и производство на кокс, както и въглища и всички производители на електроенергия.

Предложението на Петър Чобанов не се прие, въпреки че депутатът от БСП Румен Гечев настоя да се подкрепи допълнителния параграф, защото, по думите му, ако това не се направи, има риск решението за облагането на свръхпечалбите да бъде оспорено в съда, а и изобщо да не бъде изпълнено.

В рамките на заседанието стана ясно, че при облагането на свръхпечалбите ще бъдат обхванати не само централите, които са на лигнитни въглища, а изобщо всички производители на електроенергия, които работят с въглища.

"Не е работа на парламента да измисля тавани, да прави калкулации, да формира приходи и разходи. Всъщност, ние
разходите ги формирахме, въпросът е сега Министерският съвет да си събере приходите", обясни Добрев.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" предложи различна визия за параграф 10, която беше с обем няколко страници, които той изчете пред парламентарната комисия. Обясниха му, че текстът му не е внесен в срок за обсъждане от работната група и сега трябва първо да мине през процедурата – подлагане на допустимост.

Сабрутев обясни накратко, че неговото предложение е при всички сделки, които се извършват на борсата и са над цената на 180 евро/мВтч – т.е стойността, която е заложена в регламента 1854 като лимит на цената за всички производители на ток, разликата при нея да се събира от борсата и да се плаща във Фонд "Сигурност на енергийната система", откъдето да се ползва за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия.
Румен Гечев посочи, че не е сериозно предложението да се гласува, след като не е консултирано предварително с експерти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст