Българи сред важните играчи в кокаиновия суперкартел

суперкартел

След мащабната операция на Европол, носеща кодово име FAUKAS, стана известно, че са задържани и двама нашенци. Както "Банкеръ" вече писа, операцията бе проведена на 8 ноември тази година, на територията на кралство Испания, Франция, Белгия, Холандия и Дубай срещу международна престъпна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка.

Двамата българи, замесени в суперкартела за доставка на кокаин в Европа са имали задача да осигуряват пристанището в Барселона, разкри Христо Донов, ръководител на отдел "Наркотици" в ГДБОП. За да стане ясна задачата на нашенците в организацията, трябва да припомним, че всъщност операцията FAUKAS започна през март 2020 г. с изземването на контейнер в пристанището на Валенсия с 698 кг кокаин. Тогава нямаше арестувани, но разкриването на находката даде повод за широк обмен на информация между различни служби от много страни, спонсориран от Европол.

В хода на последвалото разследване стана възможно да се провери

как в Испания е създадена престъпна организация,

която вкарва контейнери с кокаин през пристанищата на Барселона, Валенсия и Алхесирас и контролира сложна корпоративна мрежа за изпиране на наркомилионите чрез инвестиции в недвижими имоти в андалусийския "Слънчак". Става дума за крайбрежната "ивица" Коста дел Сол (буквално Слънчев бряг), която е дълга 154 километра и според платформата "Букинг" в нея са пръснати… над 17 500 хотела.

В хода на операцията бе идентифициран и лидерът на организацията – британски гражданин, живеещ в Коста дел Сол, който – според все още непотвърдена информация – се казва  Райън Джеймс Хейл. Твърди се, че той е напуснал Испания след неуспешен опит за отвличането му. След това той се мести в Дубай, откъдето продължава да ръководи и координира престъпната организация. На върха й, заедно с Хейл, са идентифицирани босненецът Един Гачанин, Зохайр Блекахир, Хоесни Аджарай и Рабиуи Бурфа, последните трима от северноафрикански произход. Точно това са

шефовете, известни с прозвището "Властелините на дрогата".

По данни на службите, 37-годишният Зохайр, който е с двойно гражданство – нидерландско и мароканско – е преследван от прокуратурата в Ротердам както за внос на тонове кокаин в Нидерландия през 2020 г. и 2021 г., така и за участие в престъпна организация, пране на големи суми пари, корумпиране на длъжностни лица и незаконно притежание на огнестрелни оръжия.

Един Гачанин – Тито, е нидерландско-босненски трафикант, укриващ се в Дубай.Той е смятан за един от 50-те най-големи трафиканти на кокаин в Европа. Партнира си с друг опасен наркотърговец в Европа – мароканецът с нидерландски паспорт Ридуан Таги.

Заедно с Гачанин-Тито, Таги участва в сватбената церемония на Даниел Калахан. Там те се срещат и с Рафаеле Империале, високопоставен член на неаполитанската "Камора", и се уговарят за общ бизнес. Основите му са положени на среща в дубайския свръхлуксозен хотел "Бурдж ал-Араб". Срещата е регистрирана и наблюдавана от DEA.

Постепенно испанската "Гуардия Сивил"

успява да идентифицира и доставчика на кокаина.

Той се оказва панамски гражданин, също живеещ в Дубай. Неговата задача е да достави наркотика в пристанището на Мансанило (Панама). Името на Антъни Алфредо Мартинес Меза се появява в публичните регистри като директор на различни корпорации, създадени преди 15-20 години в панамската провинция Колон – основна база по пътя на кокаина от Колумбия към Европа.

Установено е, че а 95% от дрогата, напуска Панама през пристанищата, като 25 на сто от кокаина заминава за Белгия (като основна дестинация), около 20% – потегля за Ротердам (Нидерландия), 15 на сто – за Италия, около 6% заминава – за Барселона. В крайна сметка обаче

голяма част от дрогата се преразпределя и потегля за Дубай.

Пристанищата в Панама се оказват част от най-безопасния маршрут за трафикантите, като се имат предвид връзките, управлявани на местно ниво от две престъпни групи, отговарящи за сигурността на "стоката". Разследването е доказало, че в престъпната организация, базирана в Испания, са съществували две напълно разграничени структури: едната, отговаряща за трафикирането на дрогата от търговските морски пристанища, а другата – отговаряща за прането на наркопарите чрез компании за недвижими имоти.

Първата група "работи" в провинциите Барселона и Малага и има пряко влияние върху пристанището на Барселона. Именно в тази структура участват и двамата нашенци, единият от които

"Европол" определя като мишена от най-висок клас.

Помагачи на българите са трима испанци,които са работници в пристанището на Барселона, отговарящи за влизането и излизането на превозни средства.

Другата част се ползва с изключителното доверие на британеца Хейл и действа по брега на Коста дел Сол. Оперативните данни сочат, че групата е придобила движимо и недвижимо имущество и акции на стойност около 24 милиона евро.

Суперкартелът действително е с огромни мащаби. Службите на Острова, например, са разкрили връзките на известния мафиотски клан Кинахън, ръководен от родения в Дъблин Даниел Кинахан, който заедно с брат си Кристи и баща им Кристофър живеят в Дубай, след като избягаха от Коста дел Сол. Тримата са посочени като международни престъпници от Министерството на финансите на САЩ, което им наложи финансови санкции през април 2022 година. Активите им в САЩ активи бяха замразени и

дори им беше забранено да летят с американски авиокомпании.

Даниел Кинахан определено е свързан с "Властелините на дрогата". Босненецът Един "Тито" Гачанин присъства на сватбата на Даниел, двама от арестуваните испанци пък са работили в тясно сътрудничество с Джони Мориси, 60-годишен човек от Клана "Кинахан". Един от арестуваните е бил близък до мароканския престъпен бос Науфал Фасих, който беше заловен от полицията през 2016 г. в убежище на ирландските мафиоти.

Според разследващите от операция FAUKAS, суперкартелът е съставен от членове на Клана "Кинахан" и техните съдружници от Балканите, Италия, Холандия и Мароко.

Трафикът е осъществяван чрез морски контейнери, натоварени с легално карго. Разследването, стартирало преди две години, е част от по-голяма операция с кодово име "Desert Light", подпомогната от Американската агенция за борба с наркотиците (DEA)  и доведе до пресичането на огромната част от доставката на кокаин в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст