ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът продължава с обсъждането на промени в Изборния кодекс

Парламент

Парламентът ще продължи с обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс. В петък миналата седмица близо 12 часа депутатите дебатираха по първите 16 параграфа, приети в правната комисия. Не бе приет обаче нито един текст и гласуването остана за следващо пленарно заседание. Изказвания в петък направиха над 50 народни представители от "Продължаваме промяната". Законопроектът, който депутатите обсъждат, е общ и в него са включени промените, предложени от БСП, с които се дава възможност за избор в секциите с над 300 избиратели между гласуване с машина или с хартиена бюлетина и тези на "Демократична България" – за въвеждане на преброителни центрове. 

Миналата седмица парламентарните групи на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" се обявиха срещу разглеждането на промените в Изборния кодекс. Те настояха временна комисия да обсъжда всички възможни изменения. А ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България" бяха определени като "хартиена коалиция" заради действията им в подкрепа на хартиената бюлетина.

Дебатът около връщането на хартиена бюлетина доведе до размяна на остри реплики в петък вечерта. Тогава социалистът Георги Свиленски категорично заяви, че парламентарната му група няма да оттегли законопроекта си за промени в Изборния кодекс. Той обвини съпредседателя на ПП и бивш премиер Кирил Петков, че е предложил на левицата кодовете от машините, като в замяна е поискал БСП да оттегли законопроекта си. А Петков каза, че ще съди Свиленски, ако не си оттегли думите. Впоследствие и Борислав Гуцанов от БСП повтори обвиненията и добави, че цялата парламентарна група на "БСП за България" е чула въпросните думи на тогавашния премиер. 

От ГЕРБ-СДС първо предложиха премахването на избирателния район "Чужбина", но още в началото на разглеждането на второ четене въпросните изменения бяха оттеглени по нареждане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

За днес е планирано още депутатите да обсъдят изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Вносител на проекта е Драгомир Стойнев от "БСП за България". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст