ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сабрутев: Българите ще обеднеят заради служебния кабинет

Парламент Венко Сабрутев

"Безхаберие" с тази дума депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев определи работата на служебното правителство в интервю за Нова телевизия. И за да стане по-ясно какво има предвид, обясни:

"Половината от населението на България ще обеднее догодина заради безхаберието на служебния кабинет. Този кабинет се опитва да бъде над парламента. Министерският съвет не изпълни конституционното си задължение да изготви държавен бюджет до 31 октомври. В закона никъде не се казва служебен или редовен кабинет трябва да го направи."

Сабрутев осъди пуснатия от служебното правителство търг за 10-годишен договор за природен газ, като възмутено коментира:

"Не сме избрали служебните министри – те са там, за да изпълняват временното ролята на редовен Министерски съвет. Ако казват, че служебният кабинет не трябва да води дългосрочни политики, защото той трябвало единствено да осигури изборите, то тогава питам защо пуснаха търг за 10-годишен договор за природен газ? Това да не би да не е дългосрочна политика? Или там, където има възможност за кражба – може, а там, където трябва да проявят грижа за хората – не може", попита Сабрутев.

Той коментира и това, че парламентът забрани износа от България на петролни продукти с произход Русия. Според него има риск България да остане без дизел или той да бъде на много висока цена, ако държавата не си свърши работата – да контролира действията на "Лукойл".

Сабрутев допълни, че вчера (30 ноември) Енергийната комисия в парламента е разгледала законопроект, който изисква спазване на договорената дерогация. Също така подчерта, че това е огромното постижение на кабинета "Петков".

"България е една от малкото държави, които ще могат да ползват евтин руски суров петрол до края на 2024 година. И вместо "Лукойл" да ни говори през говорители за това как може да затвори рафинерията, по-скоро държавата трябва да влезе в роля и да изисква план за действие, така че това да не се случи. Забраната за износ е факт, дерогацията ще бъде в сила до края на 2024 година.

Тя не е за вечни времена. Отсега "Лукойл" трябва да предостави план как ще се трансформира, какви инвестиции ще направи в своите технологии. Мерките са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Краткосрочните предполагат да се намери балансиран микс между руски суров петрол и неруски, който от "Лукойл" да могат да изнасят. Проблемът на рафинерията е, че от една единица суров петрол половината, която излиза след преработката, е бензин. В същото време потреблението на бензин много рязко спада, а на дизела много рязко се качва", обясни  депутатът от "Продължаваме промяната".

Той коментира и въпроса с ДДС на храни и напитки, като посочи, че преди известно време депутати от ДПС са решили да се упражняват по темата ДДС за детски храни и ресторанти.

"И какво стана? Не се понижиха цените за крайните клиенти, а в същото време рязко спаднаха приходите от данъци в държавата. За да компенсира това нещо, страната трябва някъде да вдигне данъците или да намали някъде разходите", обясни Сабрутев.

Според него в България не са проблем високите цени, а ужасно ниските доходи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст