Земеделци на протест, блокират АМ “Струма”

американски фермер фермери сащ

Днес фермери излизат на протест. Ще блокират движението по магистрала "Струма" при Симитли. Демонстрацията ще започне в 11.00 часа. Недоволството е на животновъди и зеленчукопроизводители, които протестират срещу проект на Стратегическия план в сектор "Животновъдство".

Според тях ставките, определени от Брюксел, са занижени. Земеделците изпратиха и писмо до президента Румен Радев с искане за директорски оставки.

Според Иван Чалъков от Съюза на животновъдите протестът е бил продиктуван от липсата на обществено обсъждане преди изпращането на Стратегическия план.

"Нещата, заложени в плана, са в наш ущърб. В схемите му са заложени много повече животни, но не са смятани на максимална ставка. Това разминаване трябва да се обясни. Бяха заложени 625 млн. лева, но като ставка не се получава броят на животните. Ставката намалява, ако животните се увеличат. За консултантски услуги и хъбове са определени 103 млн. лева. За животновъдство пари няма, има минимални ставки", разкри Чалъков пред "Нова Нюз".

По думите му определението "максимална ставка" трябва да отпадне. "Планът може да бъде върнат и отворен през януари, а за месец да бъде преработен и пак да се подаде към Европейската комисия. Можем да кандидатстваме и по условията от предходния период", обясни още Чалъков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST