ДАНС и прокуратурата проверяват сигнал за “Балкански поток”

МВР Иван Демерджиев

В МВР е постъпил сигнал за газопровода "Балкански поток", който е препратен за разследване към ДАНС и прокуратурата. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на блицконтрол в парламента. Министърът отговори на на въпрос на Атанас Атанасов от "Демократична България". Депутатът попита дали МВР разследва информацията от публикувано в медиите факсимиле на справка на ДАНС отпреди да започне строителството на газопровода, с което се предупреждава тогавашния премиер Бойко Борисов, че построяването на "Балкански поток" е "част от стратегическия план на Путин за заобикаляне на Украйна". Демерджиев коментира, че сигнал с подобно съдържание е постъпил от Гражданско сдружение "БОЕЦ".

През септември публично достояние станаха справки на ДАНС, от които става ясно, че експремиерът Бойко Борисов, бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът Румен Радев са били наясно още преди пет години, че по продължението на газопровода "Турски поток", наричан от Борисов "Балкански поток", не е предвидено да бъде доставян природен газ за България. Още през есента на 2017 г. агенцията е уведомила тримата, заемащи трите най-висши държавни поста в страната, че основната цел на проекта е евентуално преустановяване на преноса на газ през Украйна.

По време на блицконтрола силовият министър коментира още твърденията, че в България има увеличение на битовата престъпност и в частност телефонните измами. По думите му ръстът на битовата престъпност през настоящата година спрямо предходната е 0,7%, а разкритите престъпления са нараснали със 7%. За телефонните измами той посочи, че броят им се е увеличил, защото се осъществяват основно най-често от Румъния или Гърция, но се води комуникация със службите там.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *