Наследникът на „Винпром Пещера“ купува най-големия производител на оцет у нас

пазари

Пловдивската фирма „ВП Брандс Интернешънъл“ АД (наследник на "Винпром Пещера") ще осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху най-големия производител на натурален и органичен оцет у нас „Веда“ ООД – Плевен. Комисията за защита на конкуренцията е разрешила тази сделка. Договорът за покупко-продажба на дялове предвижда целия капитал (100% от дружествените дялове с номинална стойност 250 000 лв.) да бъде придобит от купувача.

От „ВП Брандс Интернешънъл“ коментират, че с планираната сделка ще се постигне разширяване на продуктовото портфолио, повишаване на качеството на произвежданите продукти, интеграция на различните етапи от процеса по производство на бутилиран оцет и реализиране на свързаната с това ефективност, както и оптимизиране на използването на съществуващите производствени мощности.
Концентрацията ще позволи реализирането на синергия в досега
извършваната от купувача дейност чрез навлизане на пазара на производство на оцет и кисели продукти, каквато дейност досега не е осъществявана от купувача.

Когато сумата от общите обороти на всички предприятия, които участват в концентрацията на територията на страната за предходната финансова година надхвърля 25 млн. лв., те са задължени предварително да уведомят КЗК, която проучва сделката.

„ВП Брандс Интернешънъл“ АД се занимава с производство на вина, спиртни напитки, винени и зърнени дестилати и етилов алкохол, етанол, производство и търговия със спиртоварна каша и царевично олио. Фирмата притежава търговската марка „Кулинар“, която се използва за обозначаване на бутилиран оцет. Тя е с дългогодишно присъствие на българския пазар като традиционен производител и лидер на пазара на високоалкохолни напитки и вина, като продава на повече от 80 пазара в целия свят.

„Веда“ ООД, което е собственост на шестима съдружници, е специализирано в производство и продажба на едро на оцет и заместители на оцета (кисели продукти). Фирмата има производствената база в Долни Дъбник (на 15 км от Плевен) – регион с традиции в производството на вино и оцет.  Продуктите ѝ са познати на българския и на международните потребителски пазари като има партньори във Великобритания, Германия, Дания, Кипър, Латвия, Литва, Естония, Полша, Швеция, Русия, Румъния, Македония, Пакистан и Китай.

Капиталът на „Веда“ е разпределен между настоящите съдружници – Огнян Кировски, Валерий Желев, Симона Иванова, Теодоро Бабаров, Мариам Желев и Йордан Несторов.

„Веда“ не упражнява контрол върху други предприятия с регистрация в
страната.

Според уведомлението от кандидат купувача, се очаква концентрацията да окаже въздействие върху националния пазар на производство и продажба на едро на бутилиран оцет и заместители на оцета в България.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *