ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Борисов с два варианта за премиер

Във Враца, на среща с младежката организация на ГЕРБ, лидерът Бойко Борисов обяви, че предлага два варианта за премиер на страната, предвид факта, че утре – 5 декември, президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на кабинет на първата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

"По-добър от мен няма засега", посочи Борисов и уточни, че това е първият вариант.

"Ако искаме мост, за да излезем от кризата, вариантът съм аз. Не виждам конкурент и те много бързо ще се подредят. Много от тях са ми били вицепремиери, министри. Вариант Б – неутрален човек, който да може да мине и още веднъж да направим опит със споразумение, без значение в кой мандат ще отиде, техническо правителство с шест месеца, три месеца, девет месеца живот. Просто сега трябва да дадем нещо на родината, на държавата, на хората, което в тази криза е необходимо."

Според Борисов при втория вариант неутралният премиер ще трябва да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които всички парламентарно представени партии да работят през следващите месеци.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че такива приоритети могат да бъдат бюджетът, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, незабавното усилване на охраната на външната граница и преговори със страните, които имат резерви по отношение влизането на България в Шенгенското пространство.

По повод отказа на Нидерландия да ни подкрепи за Шенген Бойко Борисов категорично отхвърли предложението на "Български възход" страната ни да блокира инициативите на Марк Рюте в европейските институции като реципрочен отговор на тяхната постъпка.

"Какви декларации ще правите, това е един от най-големите донори в Европейския съюз и е нормално, като си дават парите на такива като нас, да искат има ред, законност и справедливост. А и да им се пази външната граница!" – възмути се Борисов.

Той обърна внимание и че трябва по най-бързия начин, "за да не завличаме и Румъния, да направим правителство и за 20-30 дни да гарантираме сигурността на границата и да вървим пакет с трите държави".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст