ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФАО: За 2023 г. трябват $1.9 млрд. за продоволствената криза

фао

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) обяви, че през 2023 г. ще има нужда от 1.9 милиарда долара, за да отговори на продоволствената криза, която ескалира в световен мащаб. 

През 2022 г. ФАО помогна на засегнатите от суша общности в Африканския рог, като осигури на 4.4 милиона деца всеки ден достъп до мляко. Освен това тя направи възможно производството на над 100 000 тона зърнени култури и подсигури над 1.5 милиона души с пари в брой за закупуване на храна, здравеопазване и други неща от първа необходимост.

В същото време през 2022 г. ФАО получи само 43 процента от средствата, поискани съгласно плановете за хуманитарна реакция. Така организацията трябваше да се сблъска с огромен дисбаланс – тя откликна изцяло на призивите за Афганистан, докато за Нигерия и Сирия осигури едва 10 процента от поисканите средства.

Основни причини за острата продоволствена криза са сушите и наводненията, избухването на войната в Украйна и последиците от нея.

В Украйна, наред с предоставянето на спешна селскостопанска подкрепа на фермерите като посадъчен материал за картофи, зеленчукови семена и парична помощ, ФАО засили усилията си за запазване на съществуващите и предстоящите реколти и хранителните запаси. Организацията осигури огромен капацитет за съхранение на до 6 милиона тона зърно (около 30 процента от нуждите на страната). Тази помощ е от решаващо значение, за да се гарантира, че зърното е правилно запазено и фермерите могат да го продават и изнасят, когато е необходимо.

По целия свят има 222 милиона души, които изпитват остра продоволствена несигурност, като почти всеки пети от тях се бори за достъп до достатъчно храна, за да преживее деня.

Само в Африканския рог, борещ се с най-тежката суша от 40 години, се очаква между 23 и 26 милиона души да имат спешна нужда от хуманитарна помощ. Вероятно тази продоволствена криза ще продължи до февруари 2023 г., тъй като се очаква шести поред сезон на суша.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст