ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ФБР предупреждават: Китай може чрез TikTok да шпионира

Крис Рей

Директорът на ФБР Крис Рей предупреди, че Китай може да използва TikTok за събиране на потребителски данни за шпионаж. Рей изрази опасения, че има риск за националната сигурност, предупреждавайки, че притежаваното от Китай приложение за социални медии може да се използва за шпионски операции, предаде АП.

Рей направи това изявление в училището по публични политики "Джералд Р. Форд" към Университета в Мичиган. Той припомни, че ByteDance е китайската интернет технологична компания със седалище в Пекин, която притежава приложението TikTok – една от най-популярните платформи в света.

Тя има един милиард активни потребители в 154 държави. В САЩ приложението месечно има около 80 милиона активни потребители.

Според Рей Китай използва алгоритъм, който му позволява да манипулира съдържание и ако иска, да го използва за операции за влияние. По думите му Китай може да събира потребителски данни за традиционни шпионски операции.

"Цялата тази информация попада в ръцете на правителство, което не споделя нашите ценности и което има мисия, която е в противоречие с онова, което е от интерес за Съединените щати. Това трябва да ни тревожи", посочи Рей.
През август 2020 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп постави краен срок на TikTok да намери купувач от Съединените щати. Той издаде изпълнителни заповеди, които на практика щяха да забранят на TikTok да работи в САЩ, при положение че ByteDance не намереше купувач в рамките на 45-дневен срок.
През юни 2021 г. президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за отмяна на забраната, наложена от администрацията на Тръмп. Изпълнителната заповед упълномощава министъра на търговията Джина Раймондо да разследва приложения, свързани с чуждестранни компании.
Сега Комитетът за чуждестранни инвестиции в Съединените щати, междуведомствен орган, обмисля предложение да позволи на TikTok да продължи да работи в Съединените щати. Предложението предвижда TikTok да насочва потребителския трафик от САЩ през Oracle, базирана в Тексас технологична компания, която ще одитира препоръките за алгоритъма.
От TikTok обявиха, че през юни са започнали да препращат данните на американските потребители през базираните в САЩ сървъри, собственост на Oracle.

Въпреки това анализатори твърдят, че Китай все още има достъп до данни на американски потребители.
В отговор на опасенията на директора на ФБР, говорител на TikTok коментира, че в момента се водят преговори с американски представители и че от страна на компанията има готовност да се удовлетворят всички разумни искания по отношение запазването на националната сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст