ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тихомълком закрили нравствената полиция в Иран

ирански прокурор

Главният прокурор на Иран Джафар Монтазери е обявил, че нравствената полиция в страната е била закрита от компетентните власти.
"Нравствената полиция няма общо със съдебната система и тя беше закрита от тези, които я създадоха", посочил Монтазери в свещения град Гом по време на религиозна конференция.

Главният прокурор участвал в конференцията и обявил за закриването на нравствената полиция в отговор на въпрос на един от участниците, който го попитал "защо нравствената полиция е била закрита", предаде иранската агенция ИСНА, цитирана от АФП.

Монтазери уточнил, че нравствената полиция била създадена от ултраконсервативния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да разпространява културата на благоприличие и носене на хиджаб.

Той посочил, че нравствената полиция обикаляла с патрули от 2006 година. Нейните служители мъже носели зелени униформи, а жените – черни чадори, които покривали главата и горната част на тялото. Коментарът на Монтазери идва в момент, в който Иран е разкъсван от протести заради смъртта на младата иранка Махса Амини, починала след арест от нравствената полиция. Тя била задържана, защото не носела хиджаба си по подходящ начин и косата й се виждала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст