ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За еврозоната кабинетът трябва да е готов до април, смята Дянков

"Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната. Но не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство."

Това обяви в интервю за Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него така нареченият удължителен Закона за бюджета от 2022 г. за 2023 година – ходът, който предприе служебното правителство, е единственият правилен в момента. 

"Ако беше влязъл редовен бюджет, щеше да се получи огромно наддаване. Първо от "Продължаваме промяната", после от БСП, а и от другите партии като ГЕРБ", уточнява Дянков. В същото време той е категоричен, че на държавата е необходим редовен бюджет, за да може да влезе в еврозоната. Това трябва да стане най-късно в началото на април, защото решенията за влизането в еврозоната се взимат през пролетта.

"Ако изпуснем срока за януари 2024 г., то тогава следващият прозорец за приемането ни в еврозоната ще бъде през 2026 година", посочи бившият финансов министър и обясни причината – условието две поредни години да сме изпълнили Маастрихтските критерии.

По отношение на овладяването на инфлацията Симеон Дянков посочи, че онова, което може да направи  служебното правителство, е да помисли за временни мерки за таван върху цените на стоките от първа необходимост, като хляб, сирене, яйца и масло. Той посочи, че подобна практика има в Гърция и Испания и обясни, че това решение трябва да мине първо през Министерския съвет, а след това с решение на парламента.

Дянков се обяви категорично против намаляването на ДДС на някои стоки. Той даде пример, че след като бе намален ДДС за хляба, разликата отишла при производителите, а не при хората. Освен това посочи, че е мит, че с намаляването на ДДС ще се изсветли икономиката. По думите му това никога не е ставало.

"Това е един от тези митове, които се разпространяват в България. Трябва да се стремим цялото ни ДДС да е 20 процента, а не да има пробойни за един или друг сектор", подчерта Симеон Дянков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст