Кьовеши подхваща нарушителите на руските санкции и измамите с ДДС

Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши, която поведе безпощадна борба с корумпирани политици в родната си Румъния, обяви, че гори от желание да започне да преследва субектите, които не спазват наказателните мерки срещу Москва. Европейското публично обвинение, което работи малко повече от година, има нужните ресурси да се справи с нарушителите на санкциите в хода на разработващите се планове за предявяване на обвинения в криминални престъпления срещу Кремъл и приближените лица и компании по законодателството на ЕС, убедена е румънката.  

В онлайн интервю от офиса си в Люксембург на 2 декември 49-годишната Кьовеши увери, че тя и екипът й са готови за действия. Тя посочва, че "едно от потенциалните престъпления, свързани с нарушаването на санкциите, е контрабандата" и че прокуратурата е готова да я разследва и "може да започне още сега, ако разполага с необходимите правни инструменти".

От руската инвазия в Украйна през февруари до сега блокът е замразил активи за около 18.9 млрд. евро на наказани руски индивиди и юридически субекти. Извън нарушението на санкциите, европейската прокуратура вече разследва

случаи на предполагаеми злоупотреби с бюджетни средства на ЕС в размер на над 5 млрд. евро.  

Кьовеши е първият високопоставен представител на ЕС, посетил Киев след руската агресия и подписал споразумение с украинските власти за споделяне на информация за подозрения в измами в Украйна, свързани с отпуснати от Брюксел средства след като страната получи неотдавна статус на кандидат за присъединяване към блока и ще има право да получава предприсъединително финансиран.

Румънката уверява, че има "изключително стабилни контакти с украинската главна прокуратура и очаква потенциални нови качествени компетенции за своя офис" за по-тясно сътрудничество с колегите от Киев.

Кьовеши извоюва репутация на непримирим обвинител след като проведе безпрецедентна анти-корупционна акция в Румия, изпратила най-влиятелните и могъщи политици на страната зад решетките.

В момента, вече в Люксембург – в сърцето на ЕС, тя разчита "погледът от хеликоптер" на Европейската прокуратура да изправи пред правосъдието транснационалните криминални престъпници и да проследи случаите на измами, нанесли толкова сериозни поражения на бюджета на 27-членния блок. 

През първата година от дейността си

европейското обвинение вече възстанови над 250 млн. евро

и Кьовеши очаква сегашните около 1200 разследвани казуса да се удвоят през идната година. През миналата седмица службата огласи операция, насочена към мащабна измама с ДДС в размер на 2.2 млрд. евро в 35 държави на територията на Европа. Като се имат предвид оценките на някои проучвания, че годишните злоупотреби с ДДС в ЕС са над 50 млрд. евро, това е само началото, коментира главният прокурор на общността.    

Голямо препятствие пред всичките разследванията, които следи Кьовеши, е, че само 22 от общо 27 страни членки на ЕС са членове и на Европейската прокуратура. А някои като Варшава отхвърлят всяка форма на сътрудничество. "Това е голям проблем, защото има връзки, стигащи до компании или хора в Полша", но когато правителството заявява, че няма да помага, "европейското разследване е затруднено", оплаква се румънката. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST