Неврохирургът Николай Габровски е кандидат-премиерът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС. Изненадващо кандидатът за премиер на коалицията се оказа неврохирургът проф. Николай Габровски. Той прие от президента папката с проучвателния мандат. Проф. Габровски е зам.-директор на "Пирогов" и шеф на клиниката по неврохирургия.

"Уважаеми г-н Габровски, връчвам ви проучвателния мандат за съставяне на правителство. Очаквам в седемдневен срок да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност", заяви Радев, връчвайки папката на Габровски.

"За мен е дълг и въпрос на част да положа всички усилия България да има работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността", каза професорът.

Номинацията е изненадваща, тъй като през изминалите дни представители на ГЕРБ посочиха, че кандидатът за премиер трябва да бъде лидерът на партията Бойко Борисов. "По-добър от мен няма засега", посочи и самият Борисов в неделя, уточнявайки, че това е първият вариант на формацията в опита ѝ да състави кабинет. Очевидно обаче от ГЕРБ са избрали втория вариант, посочен от водача им вчера, а именно "неутрален премиер", който ще трябва да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които всички парламентарно представени партии да работят през следващите месеци. Такива приоритети са бюджетът, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, незабавното усилване на охраната на външната граница и преговори със страните, които имат резерви по отношение влизането на България в Шенгенското пространство.

Кой проф. Николай Габровски?

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска академия – София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в неврореанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна". В клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2005 година защитава дисертация на тема "Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика". От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 година е доцент по неврохирургия. През 2010 година е избран за заместник-председател на Българско дружество по неврохирургия.

През 2011 година е избран за началник на клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". От началото на 2011 година е избран за национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е избран за професор по неврохирургия към клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *