ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът свиква среща с трима министри заради Шенген

Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща в Министерския съвет с вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с правосъдния министър Крум Зарков. В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Според решение на нидерландското правителство се очаква се Нидерландия да се съгласи с присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България. На 8 декември Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи предстои да гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и на Хърватия – с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

Представители на властта и партиите остро реагираха по повод позицията на Амстердам. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че очаква доказателства за твърдението на премиера на Нидерландия Марк Рюте, че "иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро". 

Според президента Румен Радев вместо европейска солидарност, България получава цинизъм. Нидерландия е направила най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии и на тези, които не искат да има силна Европа, счита вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев подчерта, че през последните месеци България е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки на Европейската комисия и те са показали, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. По думите на служебния министър на правосъдието Крум Зарков Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който е направен отказът, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал темата с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която разговаря в рамките на среща на ЕНП в Атина.

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, категоричен е съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече блокирането ни незаслужено и унизително. 

Странно е защо нашите европейски партньори толкова много държат да ни вкарат в еврозоната, а не искат да ни пускат в Шенген, попита лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Председателят на "Български възход" Стефан Янев съобщи, че парламентарната група на партията му ще внесе в парламента предложение за решение, което задължава премиера на България да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Нидерландия като реципрочна мярка на политиката към страната ни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст