ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Габровски ще бъде свободен да определи състава на кабинета си

Професор Николай Габровски-един от изявените ни неврохирурзи, прие предизвикателството да влезе в политиката. Ако то се окаже успешно, първият му работен ден в нея, ще е като премиер. Изненадващият ход на ГЕРБ предизвика оживление в политическите среди.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че очаква да бъдат положени усилия за създаване на редовно правителство.

"Ние предлагаме една максимално широка кандидатура, която да е в състояние да получи подкрепа. Личността има огромно значение. Нито една политическа сила не е в състояние да излъчи стандартно правителство", посочи той.

Депутатът запита тези, които отхвърлят всяка кандидатура и програма, какво ще се е променило след 3 месеца, когато пак може да се наложи провеждането на избори.

Биков поясни, че професор Габровски е известна фигура и извън България и няма как да бъде заблуден.

"Предлагаме го, защото нашето общество страда от криза на авторитетите. Това е и сред причините да не може да направим правителство. Той е човек с отношение към политиката. Даваме му свободата да осъществява част от нашата програма. Тя трябва да бъде съобразена с тези на други формации. Той ще води преговорите с останалите политически сили и ще бъде абсолютно свободен да определи състава на кабинета си", каза Тома Биков.

Ако бъде избрано това редовно правителство, то трябва да има програма още от първия ден, обясни още  Биков.

Румен Христов, който е лидер на СДС, заяви пред БНР, че от ГЕРБ-СДС дават знак към всички политически формации, че искат да бъде съставено правителство.

"Предлагаме една широко скроена личност и безспорен експерт, равно отдалечен от партиите. Не предлагаме чисто партийна кандидатура и търсим разбирателство с останалите политически формации. Шансовете за съставяне на кабинет в този парламент са малки, но ние сме длъжни да опитаме", обясни той.

Даниел Лорер от ПП заяви, че партията му няма да окаже подкрепа под никаква форма.

Стоян Михалев от ДБ обясни, че ГЕРБ са „абсолютно импотентни“ да направят каквото и да е управление в рамките на този парламент.

"Идеята да унижат човек с безспорен авторитет в своята област, като го „изгърмят“ през тази кандидатура, само показва, че не целят да правят никакъв кабинет", заяви той.

С уговорката, че парламентарната група няма официално решение, Михалев каза, че не допуска да има промяна в позицията й до момента.

Корнелия Нинова също прогнозира в свое телевизионно участие, че ГЕРБ няма да успее да състави кабинет.

"Нашата позиция остава непроменена. Ние няма да подкрепим първия мандат", категорична беше лидерката на БСП.

"Възраждане" също няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Лидерът на партията Костадин Костадинов обясни, че с партията на Борисов имат непреодолими различия.

От ДПС и "Български възход" потвърдиха, че ще се отзоват на покана за диалог.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст