Рюте да спре дрогата в Нидерландия, а не България за Шенген

Нидерландският премиер Марк Рюте да се заеме сериозно с борбата с наркотрафика в собствената си страна, преди да сочи с пръст България като най-голямата заплаха за Шенген. Не, че у нас няма корупция и организирана престъпност, както твърди Рюте, но в неговия случай историята много прилича на поговорката "Присмяла се куката на кривото дърво!"

В понеделник (5 декември), служебният премиер Гълъб Донев привика на спешна среща в Министерския съвет вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков. Поводът е позицията на Нидерландия срещу приемането на България в Шенгенското пространство. И по-специално – намерението на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува

две отделни решения за разширяването на Шенген:

едното – за приемането на България и Румъния, а второто – за Хърватия.

Тези решения могат да бъдат приети единствено с консенсус (т.е. пълно единодушие), така че гласът "Против" на Нидерландия е напълно достатъчен, за да блокира присъединяването ни към Шенгенската зона. В събота европейските либерали гласуваха резолюция за едновременно приемане на трите балкански държави, но то едва ли ще изиграе някаква кой знае каква роля.

Не, че е успокоение, но има и по-страшна престъпност от българската. Самата Нидерландия, например,  отдавна е важен пункт в трафика на наркотици, "кървави диаманти", крадени произведения на изкуството и т.н. Доклад на германската федерална полиция от 2019 г. съобщава, че

страната е най-големия център за наркотиците на Стария континент.

И затова в редица публикации е наричана "Супермаркета за дрога в Европа".

Според полицейски експерти, Нидерландия безапелационно е иззела "това" първенство на Испания и Италия. По данни на Европол и агенцията на ООН за борба с наркотиците, дори дрогата, която влиза през пристанището на Антверпен (Белгия), минава за преразпределяне през Нидерландия, след което се дистрибутира до другите европейски и близкоизточни пазари.

През лятото на 2021 г.

в центъра на Амстердам бе разстрелян (с 5 куршума) разследващият журналист Петер де Фриз.

Той стана известен след публикациите си за отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 година. Де Фриз е получавал многобройни заплахи от най-различни банди и престъпни групировки. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен – Вилем Холедер, бе осъден и в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

По-късно, през 2019 г., един от най-големите европейски наркобосове – Ридуан Таги, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, отрече да е заявявал, че Петер де Фриз ще бъде убит. Но именно журналистът  бе съветник на свидетел по делото "Таги" и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 година.

Още преди разследващият журналист да бъде разстрелян, председателят на полицейския синдикат Херит ван де Камп попита кога политиците в Нидерландия ще разберат, че

престъпността в страната напълно е излязла от контрол?

Той нарече организираната престъпност "Чудовище, което вече почти няма как да бъде контролирано". И обвини властите в немарливост, защото бюджетът за борба с престъпността бе намален от 1.8 на 1.3% от националния доход, докато бандите и групировките стават все по-богати и по-нагли.

Само преди седмица бе съобщено, че Европол е разбил огромен "суперкартел" за наркотици, който е контролирал една трета от търговията с кокаин в Европа. Арестувани са 49 души в различни страни, включително шестима основни заподозрени в Дубай. В рамките на огромната международна операция са иззети 30 тона от наркотика и са извършени арести във Франция, Испания, Белгия и Нидерландия (виж ТУК).

Освен кръстопът за трафик на кокаин,

Нидерланидя се слави и като колосален производител на синтетична дрога.

"Продукцията" е известна с отличното си качество и с ниската си цена и затова не се залежава кой знае колко у дилърите на дребно. Според проучване на експерта по криминалистика Петер Топс от университета в Лайден, нидерландските производители и търговци на едро инкасират печалби от порядъка на 19 милиарда евро. Само от синтетични наркотици и само за една календарна година. По-скоро – всяка календарна година… 

Така че дори тук някой страшно много да го иска, България не може да е никакъв проблем за сигурността на Нидерландия…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *