ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рюте да спре дрогата в Нидерландия, а не България за Шенген

Нидерландският премиер Марк Рюте да се заеме сериозно с борбата с наркотрафика в собствената си страна, преди да сочи с пръст България като най-голямата заплаха за Шенген. Не, че у нас няма корупция и организирана престъпност, както твърди Рюте, но в неговия случай историята много прилича на поговорката "Присмяла се куката на кривото дърво!"

В понеделник (5 декември), служебният премиер Гълъб Донев привика на спешна среща в Министерския съвет вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков. Поводът е позицията на Нидерландия срещу приемането на България в Шенгенското пространство. И по-специално – намерението на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува

две отделни решения за разширяването на Шенген:

едното – за приемането на България и Румъния, а второто – за Хърватия.

Тези решения могат да бъдат приети единствено с консенсус (т.е. пълно единодушие), така че гласът "Против" на Нидерландия е напълно достатъчен, за да блокира присъединяването ни към Шенгенската зона. В събота европейските либерали гласуваха резолюция за едновременно приемане на трите балкански държави, но то едва ли ще изиграе някаква кой знае каква роля.

Не, че е успокоение, но има и по-страшна престъпност от българската. Самата Нидерландия, например,  отдавна е важен пункт в трафика на наркотици, "кървави диаманти", крадени произведения на изкуството и т.н. Доклад на германската федерална полиция от 2019 г. съобщава, че

страната е най-големия център за наркотиците на Стария континент.

И затова в редица публикации е наричана "Супермаркета за дрога в Европа".

Според полицейски експерти, Нидерландия безапелационно е иззела "това" първенство на Испания и Италия. По данни на Европол и агенцията на ООН за борба с наркотиците, дори дрогата, която влиза през пристанището на Антверпен (Белгия), минава за преразпределяне през Нидерландия, след което се дистрибутира до другите европейски и близкоизточни пазари.

През лятото на 2021 г.

в центъра на Амстердам бе разстрелян (с 5 куршума) разследващият журналист Петер де Фриз.

Той стана известен след публикациите си за отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 година. Де Фриз е получавал многобройни заплахи от най-различни банди и престъпни групировки. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен – Вилем Холедер, бе осъден и в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

По-късно, през 2019 г., един от най-големите европейски наркобосове – Ридуан Таги, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, отрече да е заявявал, че Петер де Фриз ще бъде убит. Но именно журналистът  бе съветник на свидетел по делото "Таги" и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 година.

Още преди разследващият журналист да бъде разстрелян, председателят на полицейския синдикат Херит ван де Камп попита кога политиците в Нидерландия ще разберат, че

престъпността в страната напълно е излязла от контрол?

Той нарече организираната престъпност "Чудовище, което вече почти няма как да бъде контролирано". И обвини властите в немарливост, защото бюджетът за борба с престъпността бе намален от 1.8 на 1.3% от националния доход, докато бандите и групировките стават все по-богати и по-нагли.

Само преди седмица бе съобщено, че Европол е разбил огромен "суперкартел" за наркотици, който е контролирал една трета от търговията с кокаин в Европа. Арестувани са 49 души в различни страни, включително шестима основни заподозрени в Дубай. В рамките на огромната международна операция са иззети 30 тона от наркотика и са извършени арести във Франция, Испания, Белгия и Нидерландия (виж ТУК).

Освен кръстопът за трафик на кокаин,

Нидерланидя се слави и като колосален производител на синтетична дрога.

"Продукцията" е известна с отличното си качество и с ниската си цена и затова не се залежава кой знае колко у дилърите на дребно. Според проучване на експерта по криминалистика Петер Топс от университета в Лайден, нидерландските производители и търговци на едро инкасират печалби от порядъка на 19 милиарда евро. Само от синтетични наркотици и само за една календарна година. По-скоро – всяка календарна година… 

Така че дори тук някой страшно много да го иска, България не може да е никакъв проблем за сигурността на Нидерландия…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст