ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Щe има ли поевтиняване на горивата по празниците?

Поевтиняване на горивата у нас за предстоящите Коледни празници очаква председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. "Въпреки че днес Европа вече не може да получава нефт от Руската федерация, а нефтът, който е получила довчера, ще може да го продава като готови продукти до 5 февруари, цените са стабилни на фона на последните две седмици и понижението от двете седмици. Днес сутринта котировките отново са с тенденция към намаляване. По всичко личи, че може би ще посрещнем коледните празници с цени по-ниски от тези през ноември", коментира за БНР Терзиев. И допълни, че е много вероятно цените да тръгнат нагоре след Нова година, но това зависело от много фактори. 

Председателят на асоциацията обясни, че от 1 януари бензиностанциите няма да предоставят помощта от 25 стотинки на литър гориво, които отпускаше държавата, а подпомагането ще става по друг начин, който предстои да се реши от правителството. "Търсят се конкретни групи, които да получат дали ваучери за гориво, дали суми, които да харчат за транспортни нужди, дали суми, които да потребяват, както намерят за добре – ресурсът ще бъде определен от свръхпечалбата, която би трябвало да заплати рафинерията в Бургас със своята дейност от 1 януари", посочи той.

Според него до месец март "Лукойл" няма да спре работа, но уточни, че ако бъде преустановена доставката на руски нефт, ще възникне период от 3 до 6 месеца, в който ние ще трябва да намерим нефт и той трябва да бъде на добра цена. 

Живодар Терзиев обясни как би реагирал пазарът на тавана на руски петрол. "Странно реагират. Дизелово гориво няма като предлагане, има недостиг в региона и в Европа. Цените падат, което аз си обяснявам само с едно – това вече не е търговия, това е политика на световно ниво. Това, че един продукт го няма, когато световните лидери са решили, че цената ще бъде понижена, то става с явно непазарни механизми. В този аспект – цените всеки ден са проекция на слухове, на решения и на алтернативни оценки какво би било в следващите месеци", поясни той.

Терзиев отбеляза още, че европейските страни ще останат без руски нефт, но с малки изключения- за Унгария по тръба и за България по море.  "Турция и всички нейни съседки и по-близки държави източно от нас ще могат да потребяват. От друга страна – не съм чул те да са част от пределните цени. Това ще доведе Турция и турските рафинерии до алтернативни доставчици на горива от руски суровини, които много лесно могат да бъдат представени на европейския пазар, който явно ще е по-скъп. Това поставя в риск нашия сектор, а от друга страна е алтернатива за доставка", разясни той, допълвайки, че ще са възможни вносове от съседни европейски държави, включително и от Сърбия. Въпросът обаче бил един, а именно на какви цени ще се случи това.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст