ЕС ще инвестира 13.5 млрд. евро в учени

Европейската комисия прие основната работна програма на „Хоризонт Европа“ за 2023—2024 година. По програмата европейските научни сътрудници и иноватори, които търсят напредничави решения за екологичните, енергийните, цифровите и геополитическите предизвикателства ще бъдат подпомогнати с около 13.5 млрд. евро. 

Финансирането е част от по-мащабната програма на Европейския съюз (ЕС) за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ в размер на 95.5 млрд. лева. Неговата цел е да се ускори постигането на климатичните цели на Европейския съюз, повишаването на енергийната устойчивост и разработването на възлови цифрови технологии. С него ще се подкрепят и целеви действия в подкрепа на Украйна, за повишаване на икономическата устойчивост и за стабилното възстановяване от пандемията от COVID-19. 

Работната програма на „Хоризонт Европа“ за 2023—2024 г. се основава на приетия стратегически план през март 2021 година. В изготвянето му взеха участие различни заинтересовани страни, държавите членки и Европейският парламент. 

На 1 декември Комисията откри най-голямата досега обществена консултация за миналото, настоящето и бъдещето на научно-изследователските и иновационни програми на ЕС „Хоризонт“ за периода 2014—2027 година. Тя ще трае 12 седмици и ще допринесе за окончателната оценка на „Хоризонт 2020“, за междинната оценка на „Хоризонт Европа“, както и за първоначалната работа по изготвянето на стратегическия план на „Хоризонт Европа“ за 2025—2027 година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *