ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Георги Тодоров участва в обсъждане на киберсигурността на Европа

„Благодаря Ви за организирания дебат по толкова актуални теми за всички нас. Повишаването на цифровите умения на европейците и създаването на благоприятни и конкурентни работни условия за развитие, задържане на висококвалифицираните специалисти в Европа са от съществено значение за успеха на цифровата трансформация.“

Това заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика, който се проведе днес (6 декември) в Брюксел.

По време на съвета бяха обсъдени предложенията за Регламент за определяне на хармонизирани правила относно изкуствения интелект и Регламент относно хармонизирани правила за справедлив достъп до данни и тяхното използване. Също така по време на Съвета бе разгледан и Регламентът относно хоризонталните изисквания за киберсигурност за продукти с цифрови и други елементи.

Тодоров обърна внимание на усилията на страната ни в изпълнение на Стратегията на България за цифрови умения, която е част от Стратегията ни за цифрова трансформация до 2030 година. Министърът отбеляза, че тя е насочена към системата за образование и обучение с цел подобряване на цифровите умения на всички групи в обществото. Той представи и безплатната национална онлайн платформа за обучение на възрастни за придобиване на основни цифрови умения.

Министърът на електронното управление отбеляза, че в България работят 35 000 софтуерни инженери, а годишно се дипломират 2000 специалисти по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Тодоров подчерта, че страната ни е активен участник и в европейската седмица на програмирането.

Освен министър Тодоров, в Съвета участваха и заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов и Ирина Алексиева  – директор на дирекция "Информационни технологии, информационно общество, европейска координация и международно сътрудничество". 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст