МВР и прокуратурата отрекоха за стрелба срещу сирийски мигранти на границата

МВР и прокуратурата отрекоха за стрелба от българска страна срещу сирийски мигранти на българо-турската граница, както се твърди в материал на телевизия "Скай нюз". Според британската медия инцидентът е от трети октомври и е бил заснет от бежанци.

Кадри, заснети край оградата на българо-турската граница, показват как 19-годишният сириец пада на земята. Преди това се чува звук от куршум. Младият мъж твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като са заловили групата му да влиза незаконно в страната и са ги изтласкали обратно в Турция.

"Това е първият случай, в който има документирано използвано огнестрелно оръжие срещу незаконни мигранти при охрана на външна еврограница", се посочва в любителското видео.

Твърденията в репортажа, по който са работили няколко медии, бяха категорично отречени от българските институции. Потвърждава се само, че на 3 октомври е имало инцидент, за който обаче обществеността не  е знаела.

От МВР обясняват, че тогава 65 лица, които са се държали агресивно и враждебно, се опитали да преминат незаконно границата. Хвърляли са камъни и горящи предмети към полицаите. Пострадал е служител на Граничното управление "Средец", се казва в позицията на МВР,  изпратена до "Скай нюз".

В нея има и статистика, от която става ясно, че от 1 януари до 27 ноември тази година у нас са регистрирани опити на 153 460 лица да преминат през българо-турска граница, което е над 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. 

По случая от 3 октомври проверка е правила и прокуратурата, каза главният прокурор Иван Гешев.

"Колегите от МВР дадоха подробна информация, която установява различна от твърдяната обстановка, че не е имало стрелба. Има проверка в Бургас, прокуратурата в Бургас също не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно. Накратко ще кажа, че България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне до тази общност. Надявам се този случай да не се използва ситуативно за някакви политически цели, които не са в интерес на България“, заяви той.

Междувременно говорител на Европейската комисия обяви, че Брюксел очаква българските власти да проведат пълно разследване на случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST