ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков и Василев на изслушване в комисията за Gemcorp

Днес предстои второто заседание на временната парламентарна комисия за меморандума между България и компанията Gemcorp. На първото заседание миналата седмица (29 ноември) се стигна до скандал между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната".

Очаква се в рамките на деня да бъдат изслушани бившият премиер Кирил Петков, бившият говорител на кабинета Лена Бориславова и бившият вицепремиер Асен Василев.

Срокът на комисията е един месец, а нейната основна цел е да провери всички факти и обстоятелства около договора за инвестиции в зелена енергия на стойност 1 милиард долара.

От ГЕРБ обявиха, че този документ създава опасност за националната ни сигурност. От "Продължаваме промяната" пък твърдят, че договорът е прекратен.

Припомняме, че депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова (председател на временната комисия в парламента, сформирана за обстоятелствата около казуса) обяви, че министърът на енергетиката е създал условия този меморандум да продължи да съществува. Допълни, че тогава е било изпратено писмо за прекратяване, но по взаимно съгласие, a Gemcorp не са подписали такова споразумение.

Десислава Трифонова обясни още, че меморандумът не е необвързващ, тъй като има клаузи за арбитраж. И добави, че от ГЕРБ-СДС са на мнение, че от ПП са очаквали да се върнат на власт и затова са "потулили темата".

По думите й, докато коалицията е била в предходния кабинет, те също са създали временна комисия по казуса Gemcorp, но в момента, в който бил станал ясен докладът на ДАНС, ПП са побързали да обявят, че ще прекратят меморандума, за да спре говоренето по казуса.

"Оказа се впоследствие, че не е прекратен. Също така в предходния парламент се разбра, че Кирил Петков е имал доклада на ДАНС от 20 април, а решението на Министерския съвет е чак от 20 юли, т.е. Кирил Петков ще трябва да обясни защо три месеца той не е предприел никакви действия", настоя Десислава Трифонова.

Тя обвини ПП, че са се опитали да дадат цялата енергетиката на концесия на "една офшорна компания".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст