ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Братислава търси алтернативи на руския петрол за рафинерията си

Единствената петролна рафинерия на Словакия – "Словнафт", подготвя рязко увеличение на покупките на черно злато от международния пазар като част от усилията на страната да се откаже от руското гориво. Братислава е изключена от санкциите на Европейския съюз да внася руски суров петрол, което позволява на компанията да продължи да получава руски барели по гигантския петролопровод "Дружба". Брюксел обаче забранява на словашката рафинерия да преработва тази суровина в горива за реекспорт. Което налага тя да увеличи вноса от други страни.

Управителят на "Словнафт" Оскар Вилаги предупреди на 6 декември, че усилията на фирменото ръководство може да се окажат недостатъчни, за да предотвратят недостиг на дизел в региона. Както е известно, на 5 декември влезе в сила ембаргото на ЕС за внос на превозвано по море руско черно злато, а от 5 февруари се забранява и импорта на руски петролни производни. Това означава, че купувачите ще се сблъскат с рязък срив на доставките, освен ако не успеят да набавят допълнителни количества от суровината. Алтернативен маршрут е Адриатическият тръбопровод, но неговият капацитет е крайно недостатъчен за задоволяване на нуждите на рафинериите на Унгария и Словакия. 

"В случай на неочаквани усложнения с петролните доставки по тръбопроводите през идната година, държавите от Централна Европа ще изпитат недостиг на дизел и на други преработени продукти", коментира Вилаги пред репортери в Братислава на 6 декември. Той допълва, че словашката рафинерия няма да е в състояние да изнесе договорените количества рафинирани горива за Чешката република, ако няма достатъчно суров петрол.

"Словнафт", която има капацитет да преработва по около 124 хил. барела черно злато на ден, изнася 60% от производството си основно за централноевропейските си съседи Чехия, Австрия и Полша. Рафинерията иска да замени 60% от използваното черно злато с доставки, които не идват от Русия, до идния декември когато изтича срока на изключението, позволяващо на Братислава да продължи да изпраща преработени горива от руската суровина за Прага. 

Набавянето на алтернативни доставки и пренастройването на работния процес на компанията обаче ще е скъпо и изискващо време мероприятие. Вилаги посочва, че "рафинерията трябва да купува месечно по два танкера суров петрол, който не е с руски произход, от февруари 2023-а, за да продължи да изнася преработени продукти, и по четири-пет танкера на месец от декември 2023-а". Пълното адаптиране на мощностите за пречистване на лек суров петрол ще изисква инвестиции за стотици милиони евро и изграждане на необходимата инфраструктура, което ще отнеме години. Вилаго предупреждава също, че допълнителния данък върху извънредните печалби на енергийните дружества могат да ограничат инвестициите на рафинерията в инфраструктурата, която ще позволи реработката на суровина от международните пазари.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст