ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Демократите “грабнаха” цялата власт в Сената на САЩ *

Юлиан Войнов

 

Сенаторът демократ Рафаел Уорнок (на снимката вляво) спечели преизбирането си на втория тур на изборите в Джорджия, побеждавайки претендента на Републиканската партия Хершел Уокър, който беше подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп.

След преброяване на 98% от гласовете Уорнок има 51,3% срещу 48,7% за Уокър.

Победата означава, че демократите ще имат пълен контрол върху Сената и вече няма да трябва да се придържат към споразумение за споделяне на властта с Републиканската партия.

Интересно е обаче разпределеното на гласовете в щата. Както се вижда от картата, тя масово е в червено – цветът на републиканците, но броят на гласовете в големите градове и метрополии са достатъчни демократите да спечелят. А ролята на Тръмп за загубата на ГОП е очевидна.

От тази гледна точка може сериозно да се очаква, че на следващите избори Тръмп няма да е номинацията на републиканците, но все пак трябва да се има предвид, че не са много републиканските претенденти, които могат да спечелят праймарииз срещу Тръмп. Затова е важно какво ще е решението на губернатора на Флорида Рон ДеСантис дали ще се кандидатира за следващите избори. Ако все пак Тръмп е кандидатът на ГОП, резултатът от изборите може да се каже, че е предизвестен!

____________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст