ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Донев: Шенген не е разменна монета за политическа слава

"Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш, когато всички други се надвикват. Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава". Това призова служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерския съвет. По думите му изслушването му в Народното събрание за Шенген е пиар фокус, който се ползва като сламка, за която "се хваща удавникът". "Присъединяването ни към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, включително законодателна. Законопроектите по Плана за възстановяване, изготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала", заяви той. 

Донев уточни, че днес Министерският съвет ще разгледа проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпиране на пари. "Работим упорито и върху проект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, както и промените по Кодекса за застраховането. Това е пакетът с подготвителни мерки за приемане на България в еврозоната. Ние вършим своята работа, нека и депутатите свършат своята", апелира премиерът.

Очаква се служебното правителство да обсъди и решение за предприемане на действия за социално-икономическа интеграция на приетите на територията на България афганистански граждани. Това предвижда предварителният дневен ред на редовното седмично правителствено заседание.  Точката е внесена за обсъждане от служебния вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.  Кабинетът ще обсъди също проект на постановление за одобряване на допълни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г., предназначени за финансово обезпечаване на дейности по национални програми за развитие на образованието. 
В дневния ред на заседание е включено и решение за откриване на консулство на България във Федерална република Нигерия, ръководено от почетно нещатно консулско длъжностно лице, със седалище в град Лагос. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст