Двадесет милионни дългове без покритие

Докато обърканата ни откъм политическо представителство държава продължава да затъва, а контролните й функции от години са в будна кома, всякакъв вид международно представени играчи продължават да употребяват безконтролността у нас, за да си разиграват коня.

Не за първи път "БАНКЕРЪ" повдига въпроса за използването на несъстоятелността – като изпитана и добре работеща формула за замитане на следи – главно от фирми с екзотично представителство. Такъв е случаят с ирландската "Оувърсийз проджект кампъни" ЕООД, чиито собственици натрупаха дългове от над 20 млн. лв. и се ометоха от страната ни. 

Разказахме историята на това дружество още през лятото на 2018 г. – в публикацията си "Ирландци завлякоха над 20 млн. лева". И макар всички факти да се основаваха на официални документи и съдебни актове, представители на ирландската фирма решиха

да заведат дело срещу нас "за уронване на престижа" им.

Разбира се, мераците за извличане на някаква полза от публикацията ни, катастрофираха още на първа инстанция. По една единствена причина – аргументите срещу нас бяха категорично обезсилени от документите, с които разполагахме и категорично потвърдени от назначеният от съда синдик на дружеството Ванко Митев, така че магистратите резонно отхвърлиха „вината“ на изданието ни. Очевидно обаче адвокатите на ирландците не са се отказали да изкарат някой допълнителен лев, тъй като продължават да оспорват истинността на изнесеното от нас и до днес. 

В същото време, истината за

възможността за покриване на минимална част от тези дългове,

която се топи с всеки изминал ден, продължава да изважда очите.

Илюстрация за това е таз седмичното поредно предлагане (на 7 декември) на имотите на дружеството на публичен търг, с цел попълване доста рехавата маса на несъстоятелността на задлъжнялата до гуша компания.

И макар цената им вече да се е стопила значително, мераклия за тях и този път не се е намерил, съобщи пред „БАНКЕРЪ“  синдикът Митев.

Предлаганите вече близо петилетка седем офиса и още толкова подземни паркоместа в лъскавата бизнес сграда на бул. "Витоша" №146  в центъра на столицата, чиято цена през юли 2018 г. беше близо 3 млн.лв. (2 997 509 лв.), днес се е стопила до 2 160 000 лева.

Тук е моментът да припомним,

коя всъщност е фирмата, оставили милионните дългове

срещу смешните активи, които се очаква да бъдат продадени някога….

Собствеността в дружеството е оплетена в мрежа от американски фирми и такива, свързани с турски граждани.

Негови последни управители (преди назначаването на синдик), са Брайън Конъли и Сергей Сергиенко, а самото дружество е еднолична собственост на регистрираната в САЩ "Фиарел Интернешънъл".

Преди години негови представители обещаваха огромни инвестиции у нас. Тогавашният управител на дружеството Браян Конъли  чието (предишно име беше "West Properties International), рекламираше намеренията си за реализацията на 19 свои проекта в София и по българското Черноморие – Поморие, Царево, Лозенец и "Слънчев бряг". Имаше планове и за Самоков и други места. По това време дейността на компанията, афиширана като ирландска, беше насочена към недвижимите имоти. По думите на Конъли у нас трябваше да влязат инвестиции на стойност 500 млн. евро.

Но в крайна сметка

гастролът им на българската сцена приключи със солиден „пакет“ задължения.

А наследството, което остави компания  "Оувърсийз проджект кампъни" ЕООД, за да се разплати с кредиторите си, очевидно не е толкова атрактивно, въпреки възхода на пазара на недвижими имоти у нас през последните години.

И в тази ситуация е доста странно, че макар и цената им в "пакет" преди години да е респектирала кандидат- купувачите, атрактивното място, на което се намират те, да не провокира интерес.

Освен ако някой не изчаква следващото намаление, когато цената им ще падне с поредните 20 на сто и ще се срине до нивата на малко над милион и половина.

Тогава логично изниква въпросът, дори следващата продажба да бъде успешна, какво точно от дълговете ще покрият постъпленията от нея?

Още повече, че именно тези имоти са единственият актив на фалиралата компания…

за сметка на „респектиращите“ й дългове!

Само необслуженият кредит към банка "Пиреос", отпуснат през 2008 г., т.е. преди тази кредитна институция да бъде купена от "Пощенска банка", възлиза на близо 4 млн. лева. Да не говорим за дължимото на софийската фирма "Хидрострой билд" ООД, за извършените от нея строително-монтажни работи.

Изпълнителите от строителното дружество са с признати от съда задължения, вписани в списъка на кредиторите за неизплатени близо 5 млн. лева. Справка в делото на обявеното в несъстоятелност дружество на ирландците показва, че то е водило купища дела, чрез които адвокатите му са се е опитвали да парират претенцията на строителя заради "извършени некачествено дейности" с цел да намалят размера на дължимото, но в крайна сметка сумата от около 5 млн. е призната от съда и "Хидрострой билд" фигурира като един от най-големите кредитори на фалиралата компания.

В дългия списък на кредиторите, с признати задължения фигурира и пернишката "Хидрострой билдинг", които са на стойност 952 231.18 лева.

Столичната община също се е опитала да се класира сред чакащите да получат поне част от дължимото, което е на стойност над 80 000 лева. Толкова са признатите й  вземания, които, както се очертава, ще останат само в историческите  справки на кметството…

Не е подмината и Националната агенция за приходите, задълженията към която са близо 10 хил. лева.

Както още преди година „БАНКЕРЪ“ съобщи, доста любопитна "подробност" е, че наред с всички доказани по време на съдебното производство кредитори на затъналото в дългове дружество, съдът е допуснал вписването и на няколко кредитори, които, освен че са свързани помежду си, са били и реални партньори на фалиралата "Оувърсийз проджект кампъни".

Нещо повече, дори нейният собственик – "Фиарел Интернешънъл", е  успял да се впише като най-големия й кредитор с вземане за близо 10 млн. лева. Посоченото основание за признаването му за такъв е, че той е предоставил тези пари на длъжника като "допълнителна парична вноска".

Казано на правен език, решението на магистратите е въз основа на чл.134 от Търговския закон, според който по решение на общото събрание на дружеството могат да бъдат отпускани средства за покриване на загуби и при временна необходимост… Тези допълнителните вноски

не се отразяват в капитала му,

но за тях може да се уговори дружеството да плаща лихви.

Кога и как е създаден документът за "допълнителната парична вноска"  не е много ясно, но ако съдим по записаното "основание", това се е случило на 2 февруари 2014 година. Или малко преди съдът да обяви окончателно "Оувърсийз проджект кампъни" в несъстоятелност.

Тези инак законови прийоми отдавна се ползват у нас и са начинът, по който собствениците на фалирали фирми успяват да се наредят на опашката от "ощетени", наред с истинските си кредитори и да приберат част от парите, когато се разпределят средствата от продажбата на оставеното, макар и минимално, имущество.

В делото по несъстоятелността могат да се прочетат и имената на други интересни фирми с претенции към разпределението на масата на несъстоятелността, между които и свързани такива.

Кои са те, ние отдавна сме посочили, но отдавна е доказано, че  правоохранителните органи у нас, не се интересуват особено от подобни казуси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST