ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК предлага автоматично признаване на родителство от страни от ЕС

Европейската комисия представи днес предложение за автоматично признаване на родителството, установено от някоя от държавите в ЕС. Целта е да бъдат защитени правата на около два милиона деца, поясни на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той посочи, че предложението засяга правата на свободно пътуване в ЕС на децата и техните родители, както и правото на наследство. Засега европейските правила не предвиждат признаването на права, присъдени според национално законодателство на една държава от ЕС, в друга, добави той.

По неговите думи в някои държави от ЕС правата на децата са засегнати, ако родителите са еднополови. Еврокомисарят отбеляза, че отделните държави от ЕС имат различно законодателство по отношение на признаването на родителството.

Рейндерс поясни, че ЕК предлага общо европейско законодателство за защита на правата на децата в подобни случаи. Предлага се страните от ЕС да прилагат законодателството по тези въпроси на държавата, където живее постоянно родилката. Предлагаме да се признава автоматично родителството, установено в друга държава от ЕС, допълни еврокомисарят. По неговите думи предложението предполага да не може да се постановява отказ от признаване на родителство, само защото детето е отглеждано от еднополова двойка.

ЕК предлага също общоевропейски формуляр на свидетелство за раждане, който да бъде на разположение на родителите на всички езици на ЕС. Тези документи ще бъдат издавани от държавите, установили родителството и се предвижда да бъдат признавани навсякъде в ЕС. Рейндерс уточни, че издаването на такива документи няма да бъде задължително, а по искане на родителите.

Предложението не обхваща правата на децата, родени извън ЕС и тези случаи се предвижда да останат в обхвата на националните законодателства. Промените няма да засягат и национални случаи, в които не са обвързани други страни от ЕС.

Днешните предложения подлежат на одобрение с единодушие от Съвета на ЕС, както и с мнозинство в Европейския парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст