ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Екоактивисти заляха с боя входа на театър “Ла Скала”.

Екоактивисти от движението "Последно поколение" заляха с боя входа на театър "Ла Скала" в Милано, където днес ще бъде открит нов сезон с операта "Борис Годунов" на руския композитор Модест Мусоргски. Това съобщава агенция ANSA.

Плакатът за постановката е изцапан с боя, както и вжодната врата. Задържани са петима души, посочва агенцията.

Главната роля в операта "Борис Годунов" ще изпълни руският оперен певец, заслужил артист на Руската федерация Илдар Абдразаков. Други роли включват оперни певци от Мариинския театър, включително Анна Денисова и Алексей Марков, както и гост-солист на Мариинския театър Дмитрий Головнин. на пулта е главният диригент на "Ла Скала" Рикардо Шайи.

За първи път операта на Мусоргски, чието либрето е написано по едноименната трагедия на Александър Пушкин, е представена в Ла Скала през 1909 година.

Според италианските медии на премиерата ще присъстват италианският президент Серджо Матарела, премиерът Джордже Мелони, както и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Лондонската полиция харчи почти 7 милиона долара за противодействие на екоактивисти

Полицията в Лондон е похарчила 5.5 милиона британски лири (6.8 милиона долара) от началото на октомври за повече патрули в опит да се разбие кампаниите за обществено неподчинение на Just Stop Oil, които се застъпват за бърз преход към зелена енергия. Това съобщават от Скотланд Ярд.

Двама екоактивисти са глобени за повреда на картина в Националната галерия в Лондон

Лондонски съд е глобил с повече от 1000 лири (1220 долара) на двама членове на кампанията за обществено неподчинение Just stop oil ("Просто спрете петрола") за обезобразяване на картина на английския художник-романтик Джон Констабъл (1776-1837 г.). Става дума за инцидент, станал на 4 юли. Тогава 23-годишната Хана Хънт и 22-годишната Идън Лазарус в лондонската Национална галерия се залепиха за пейзажа "Копа сено" на Констабъл. Преди това те успяха да облепят картината, нарисувана през 1821 г., с листове хартия със собствена версия на произведението. Според вестника в резултат на това възстановяването на платното е струвало 1081 лири. Съдът условно освободи Хънт и Лазарус за година и половина, като ги предупреди, че могат да попаднат в затвора, ако през това време извършат нови нарушения на закона. Движението Just stop oil изисква от британското правителство да забрани разработването на нови петролни и газови находища, както и да окаже помощ на жителите на страната, които са изправени пред последствията от енергийната криза.

Оперния театър "Ла Скала"

(Teatro alla Scala, La Scala) в Милано е една от забележителностите на главния град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион и един от най-развитите в Европа.

Сградата му е построена по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на църквата "Санта Мария дела Скала", откъдето идва името на прочутия театър. Оперният театър е открит е на 3 август 1778 г. с постановка на операта на италианския композитор, диригент, педагог и капелмайстор Антония Салиери – Europa riconosciuta.

Без съмнение оперната трупа на "Ла Скала" е сред най-елитните в света. Това се дължи най-вече на договорите със световни светила в операта.

"Ла Скала" привлича и на нейната сцена пеят десетки световноизвестни български оперни певци, сред които са: Надя Свиларова, Илка Попова, Елена Никоай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Мариана Пенчева, Елена Доскова-Рикарди, Надя Ковачева, Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Юлиан Константинов, Орлин Атанасов и много други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст