ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Икономическата комисия прие законопроект за държавен надзор на “Лукойл Нефтохим”

Депутати от Комисията по икономика в парламента поискаха държавен надзор на "Лукойл Нефтохим" – Бургас. Законопроектът беше гласуван на първо четене в комисията с цел защита на националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките или спиране на производството.

Проектопредложението предвижда надзор над целия сектор "Петрол и петролни продукти", който ще се осъществява от търговски управител, назначен от министъра на икономиката при преценка на необходимостта от консутативния съвет на министерството, обясни вносителят на законопроекта и председател на Комисията Мартин Димитров от "Демократична България".

"Става дума само за оперативно управление. Този търговски управител се назначава за определен срок – 6 месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно – пак за 6 месеца", допълни той.

Министърът на икономиката Никола Стоянов подкрепи предложението.

"Искам да подчертая, че (става дума) за принцип, не е конктерно насочено към някоя компания. Смятаме, че рискът е малък, рискът да се случат такива събития и да използваме тази опция. Въпреки това смятам, че трябва да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации", каза той.

Остро възражение дойде от Румен Гечев от БСП, който видя риск за националния интерес.

"С това решение ние всъщност казваме на собственика – добър ден, благодаря ви за собствеността, ние ще я управляваме известно време, ако се наложи. Руската страна, без да е взела решение за другите страни, може да реши – вие влизате в нашата собственост да я управлявате, ние ще ви спрем доставките на петрол", предупреди депутатът.

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст