Ключов ден за присъединяването ни в Шенген

Днес, 8 декември, Съветът на ЕС ще гласува дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген. Това ще се случи на заседание в Брюксел, като най-вероятно Нидерландия и Австрия ще се противопоставят на приемането на страната ни, каквато информация бе разпространена през последните няколко седмици.

Вотът за България и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвидено гласуването за Хърватия, която се очаква да получи зелена светлина за присъединяването си към пространството за свободно движение.

Миналия петък (2 декември) холандското правителство реши, че ще даде зелена светлина на Хърватия и Румъния, но ще каже "не" на България.  По-късно премиерът Марк Рюте заяви, че не казва окончателно "не", а "не" за сега. Той поясни, че настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също обяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген и се мотивира с това, че те се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си. България ще бъде представена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Снощи (7 декември) австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението на страната си да остави България и Румъния извън Шенгенското пространство.

На пресконференция с лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер препоръча решението да бъде взето през есента на 2023 година. Вебер изрази разбиране към австрийските искания за укрепване на външните граници, но отново застъпи позицията си против налагане на вето.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст