ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Германия разбиха група, подготвяща държавен преврат

Мащабна операция на германската полиция сред крайнодесни групи и заговорници доведе тази сутрин до разбиване на клетка, планирала атентати по-специално срещу Бундестага, долната камара на парламента. Това съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес.

В цялата страна бяха арестувани 25 членове на движението "Граждани на райха" (Reichsbuerger). Те са заподозрени по-специално в "конкретна подготовка за насилствено нахлуване на малка въоръжена група в германския Бундестаг", информираха прокурорите в съобщение.

"Подозираме, че е било предвидено въоръжено нападение срещу конституционните органи", коментира в Туитър министърът на правосъдието Марко Бушман, като спомена за "обширна антитерористична операция".

Близо 3000 служители на реда осъществиха над 130 обиска в Германия.

Освен 25-те арестувани лица се разследват още 27 заподозрени, че членуват в престъпната клетка. Разследващите предстои да установят дали са подготвяни действия, представляващи държавна измяна, посочи прокуратурата.

Сформирана не по-късно от края на 2021 г., клетката има "за цел да преобърне държавния ред в Германия и да го замести с някаква собствена форма на държава" – проект, който би могло да бъде осъществен само "чрез използване на военни и насилствени средства срещу представителите на държавата", добавиха прокурорите от Карлсруе, които са натоварени с дела, засягащи държавната сигурност.

Германия редовно арестува крайнодесни заговорници, но според медиите в страната това е една от най-мащабните операции в историята с цел възпрепятстване на опит за държавен преврат.

Пучистите са създали подобен на правителство "съвет", също и военно крило. Терористичната организация дейно е вербувала привърженици, включително хора от силовите структури на Германия. Тя е била голяма и разклонена – в нея са членували наследник на пруските князе, политик, високопоставени военни и бойци от специалните сили, добавя агенцията.

Говорител на германското военно контраразузнаване потвърдил за ДПА, че сред заподозрените има военен от Бундесвера и неколцина резервисти.

По данни на германските власти заподозрените, главно наследственият княз на рода Ройс – Хайнрих Тринайсети, подпомагани от руската гражданка Виталия Б., се свързали с представители на Русия, но не получили одобрението на Москва, допълва ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст